Economia Chinei, a doua ca marime la nivel mondial, a crescut in primul trimestru cu 9,7%, comparativ cu perioada similara anului trecut, ritm putin mai redus decat cel din ultimele trei luni ale 2010, de 9,8%, dar superior estimarilor majoritatii analistilor, potrivit Mediafax.

Fata de ultimul trimestru din 2010, economia a avansat cu 2,1%.

Totodata, inflatia a accelerat de la 4,9% in februarie la 5,4% in martie, comparativ cu acceasi luna a anului trecut, cel mai ridicat nivel din ultimele 32 de luni. Alimentele au fost mai scumpe cu 11,7% in martie, fata de aceeasi luna din 2010.

Produsul Intern Brut si inflatia avanseaza in ritmuri mai puternice decat s-a anticipat, in pofida eforturilor guvernului de a tempera cresterea economica si a preturilor de consum. In cadrul acestor actiuni, Beijingul a majorat de patru ori dobanzile in ultimele sase luni si a crescut proportia depozitelor pe care bancile mari trebuie sa le pastreze ca rezerve.

"In pofida celor mai agresive masuri de limitare din ultimii ani, se pare ca guvernul nu poate incetini economia. Beijingul a fost nevoit de mai multe ori sa recurga la masuri precum controlul direct al preturilor alimentelor si limite in achizitiile de locuinte, pentru a reduce presiunile inflationiste", a afirmat Alistair Thornton, analist la IHS Global Insight.

Multi analisti considera ca Beijingul va continua probabil sa ia masuri pentru limitarea excesului de lichiditati si a cresterii rapide a preturilor, care, in opinia Partidului Comunist, ar putea afecta stabilitatea sociala.

Bancile din China au acordat credite noi de 680 miliarde de yuani (104 miliarde dolari) in martie, comparativ cu 563 miliarde yuani in februarie. Tot in martie, cresterea productiei industriale a accelerat la 14,8%, comparativ cu 14,1% in primele doua luni.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cum arata noul aeroport din China sub forma de stea de mare