Slovacia a vandut obligatiuni de un miliard de euro, cu maturitatea in 2020, la un randament de 4,664%, operatiunea atragand oferte de 1,4 miliarde de euro.

Circa 80% din imprumut a fost obtinut de la investitori internationali, din Cehia, Germania, Austria, Benelux si Asia, potrivit Erste Bank, joint lead manager al operatiunii, scrie Mediafax.

Slovacia a intrat in zona euro in 2009 si este cotata cu rating-urile A1/A+/A+ (Moody's/S&P/Fitch), toate cu perspectiva stabila.

Erste Bank a fost selectat aranjor, alaturi de Societe Generale, si in programul de finantare externa pe termen mediu (Medium Term Notes - MTN) lansat in vara anului trecut de Romania, care prevede impruturi de cel mult sapte miliarde de euro pentru urmatorii trei ani.

MFP a anuntat ca va lansa prima licitatie din cadrul programului MTN in ultima parte a anului trecut, termen amanat ulterior pentru primul trimestru din 2011.

Dupa expirarea celui de-al doilea termen, reprezentantii MFP nu au mai avansat noi date privind o eventuala emisiune pe pietele externe.

Din ultimele informatii venite din partea bancii centrale, reiese ca Finantele vor recurge, cel mai probabil, in prima faza la piata interna pentru un nou imprumut in valuta.

In urma cu o saptamana, Banca Centrala Europeana a majorat rata dobanzii de politica monetara pentru prima data dupa iulie 2008, de la nivelul minim record de 1% la 1,25%. Economistii anticipeaza ca pana la sfarsitul anului rata dobanzii ar putea fi majorata cu inca 0,5 puncte procentuale.

Imediat dupa anunt, dobanda Euribor la trei luni, principala rata de referinta a pietei interbancare din zona euro, a urcat de la 1,269% la 1,28%, maximul din iunie 2009. Comparativ cu inceptul anului, Euribor a crescut cu 0,25 puncte procentuale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Filip & Company a asistat oferta de obligatiuni BII de 500 mil. lei