Arabia Saudita sustine ca piata este supra-aprovizionata cu petrol si a redus in consecinta productia cu 800.000 de barili pe zi, la 8,292 de milioane de barili pe zi in luna martie, a declarat duminica ministrul saudit al petrolului, Ali al-Naimi.

Oficialitatile din Kuweit au comentat luni ca preturile ridicate ale petrolului ar putea reprezenta o povara economica semnificativa pentru statele dependente de import.

Pretul petrolului Brent a coborat cu 55 de centi pana la ora 8:30 GMT (11:30 ora Romaniei), la 122,9 dolari pe baril, iar referinta pentru piata americana s-a redus cu 70 de centi, la 108,96 dolari pe baril, dupa ce scazuse anterior cu peste un dolar, la un minim al zilei de 108,55 dolari pe baril.

Analistul Commerzbank Carsten Fritsch a declarat ca piata merge in jos in urma declaratiilor din partea Arabiei Saudite.

Citeste si:

Naimi a avrtizat luni ca economia globala prezinta in continuare slabiciuni.

Pretul petrolului a scazut in prima parte a saptamanii trecute din cauza temerilor ca aprecierea puternica a barilului din ultimele luni afecteaza cererea, dar au revenit spre weekend in urma datelor incurajatoare din economia americana.

Cotatia Brent a atins in cursul lunii aprilie un maxim al ultimelor 32 de luni, la 127,02 dolari pe baril.