"Teama nu este provocata atat de restructurare cat de precedentul care va fi creat in zona euro si de credinta ca va fi deschisa o cutie a Pandorei", a declarat Pierre Flabbee, analist sef la Kleper Capital Market, citat de Mediafax.

Opinia sa este impartasita si de analisti, care considera ca o astfel de restructurare va obliga detinatorii de obligatiuni elene sa accepte pierderi legate de active.

Restructurarea va marca un esec al planului european de salvare din primavara anului 2010 si va declansa reactii in lant, dificil de controlat, cred analistii.

"Teama cea mai mare este de extinderea situatiei in state aflate in dificultate, precum Irlanda si Portugalia", a subliniat un manager de fonduri.
Restructurarea datoriilor, chiar daca da o imagine proasta tarii respective, permite in schimb reducerea presiunilor fiscale asupra populatiei si poate servi scopurilor politice.

Marile banci franceze detin datorii elene de crica opt miliarde de euro, din care BNP Paribas 4,5 miliarde euro, Societe Generale 2,7 miliarde euro si Credit Agricole 500 milioane euro, dintr-un total de 340 miliarde de euro.

Citeste si:

Institutiile financiare franceze se afla, alaturi de cele germane, printre principalii creditori ai Greciei, dar cu mult in urma Bancii Centrale Europene.

Bancile franceze au refuzat sa comenteze luni situatia Greciei, dar cotatiile actiunilor lor au inregistrat intre cele mai ample scaderi.

La ora transmiterii stirii, actiunile BNP Paribas erau in scadere 3,4%, Societe Generale cu 4,2%, iar Credit Agricole cu 4,89%.

In Germania, actiunile Commerzbank si Deutsche Bank au pierdut 1,6%, respectiv 4%