Presedintia Statelor Unite a incercat sa minimalizeze efectele revizuirii perspectivei ratingului tarii de la stabila la negativa, sustinand ca decizia agentiei Standard&Poor's (S&P) este motivata politic si nu trebuie luata in serios, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Momentul anuntului S&P este nepotrivit pentru Casa Alba, venind intr-un moment in care presedintele Obama incearca sa reia initiativa in dezbaterile privind deficitul bugetar.

Obama a prezentat, saptamana trecuta, un plan de a reduce deficitul bugetar cu 4.000 de miliarde de dolari pe parcursul a 12 ani, pentru a convinge pietele financiare ca Statele Unite abordeaza serios problemele fiscale.

S&P a revizuit, luni, perspectiva ratingului suveran "AAA", maxim posibil, al Statelor Unite de la stabila la negativa, intrucat exista riscul ca politicienii americani sa nu ajunga la un acord pentru a rezolva problemele fiscale ale tarii.

"Nu cred ca ar trebui sa facem prea mare caz din asta. S&P a luat o decizie din ratiuni politice", a afirmat, la postul de televiziune MSNBC, Austan Goolsbee, economist al Casei Albe.

Oficialul american a laudat agntia de rating rivala Moody's, care a afirmat ca directia politicii fiscale a SUA este "pozitiva" pentru ratingul tarii.
"Se pare ca Moody's si altii nu au fost de acord cu acesta evaluare (a S&P, n.r.)", a spus Goolsbee.

Declinul bursei americane s-a accentuat in prima parte a sedintei, indicii Dow si Nasdaq pierzand 2%.

Pe pietele materiilor prime, pretul petrolului a scazut cu peste doi dolari, din cauza inrautatirii perspectivei ratingului SUA. Titeiul tranzactionat in Statele Unite a coborat cu 2,6 dolari, la 107,3 dolari pana la 14:41 GMT, dupa ce a atins un minim al sedintei de 106,7 dolari. Petrolul Brent, comercializat la Londra a scazut cu 2 dolari, la 121,45 dolari.

Aurul a atins, luni, un nou nivel record, peste 1.498 dolari pe uncie, dupa decizia S&P, in contextul orientarii investitorilor catre plasamente cu un grad ridicat de siguranta. Cotatia aurului pe piata spot a avansat la 1.497,2 dolari, fata de 1.483,75 vineri, in timp ce pretul din contractele futures cu livrare in iunie a avansat cu 7,6 dolari, la 1.493,6 dolari, dupa ce a atins, luni, un maxim record de 1.498,6 dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri