Mentinerea pretului petrolului la peste 100 de dolari pe baril pana la sfarsitul anului va avea ca efect o reducere a cererii similara celei din 2008, una dintre cauzele crizei mondiale, a declarat seful agentiei, Nubuo Tanaka.

"Am inceput deja sa observam o crestere mai lenta a cererii pentru petrol in China, unde avansul importurilor s-a redus de la 16% in decembrie la 9,6% in februarie. Evolutia reflecta, in parte, inasprirea politicii monetare, dar si cresterea pretului petrolului", a afirmat el.

Tanaka apreciaza ca OPEC va trebui sa majoreze productia din iunie, cand rafinariile europene vor fi repornite, iar in Japonia incep activiatatile de reconstructie.

Citeste si:

Avertismentele privind erodarea cererii s-au inmultit dupa ce cotatia petrolului a atins la inceputul acestei luni maximul ultimilor doi ani si jumatate, de 127 de dolari pe baril, din cauza ingrijorarilor legate de tensiunile sociale din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Membrii OPEC au averizat luni ca preturile ridicate ale titeiului ar putea reprezenta un risc important pentru tarile consumatoare cu economii fragile.