BP cere despagubiri de 40 mld. $ de la Transocean

British Petroleum a dat in judecata Transocean, la un an de la deversarea petroliera din Golful Mexic, solicitand daune de 40 de miliarde de dolari de la proprietarul platformei Deepwater Horizon care a explodat anul trecut, transmite Reuters.

Grupul britanic a dat in judecata si Cameron International Corp pentru neglijenta, apreciind ca un mecanism de siguranta produs de companie nu a putut preveni dezastrul.

Ambele actiuni au fost initiate miercuri intr-un tribunal federal din New Orleans.

Unsprezece muncitori au decedat in explozia platformei Deepwater Horizon, care a provocat cea mai grava catastrofa petroliera din istoria Statelor Unite, deversand 4,9 milioane de barili in apele Golfului Mexic. Pagubele materiale provocate de dezastru comunitatilor de pe coastele Golfului se ridica la cateva zeci de miliarde de dolari.

BP acuza Transocean de neglijenta.

"Realitatea simpla este ca, pe 20 aprilie 2010, absolut toate sistemele si dispozitivele de siguranta si procedurile de controlare a puturilor platformei Deepwater Horizon au esuat, rezultand in incidentul care a avut loc", sustine BP.

Reprezentantii Transocean nu au fost disponibili pentru comentarii in afara orelor de lucru.

In celalalt proces, BP cere judecatorului care se ocupa de litigiile declansate de deversare sa dicteze companiei Cameron sa despagubeasca grupul britanic, in totalitate sau partial.

British Petroleum va relua operatiunile productie din Golful Mexic, la un an de la cel mai mare dezastru ecologic din istoria Statelor Unite, in urma unui acord cu autoritatile americane.

BP a pus deoparte anul trecut 40,9 miliarde de dolari inainte de taxe pentru a face fata consecintelor dezastrului, din care a cheltuit efectiv 17,7 miliarde de dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri