BP a dat in judecata Halliburton pentru daune de peste 42 miliarde de dolari, acuzand compania ca a ascuns informatii importante care ar fi putut preveni dezastrul de acum un an din Golful Mexic, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Grupul britanic a dat in judecata miercuri si Transocean, proprietarul platformei petroliere Deepwater Horizon care a explodat in aprilie 2010, cerand acestei companii daune de 40 de miliarde de dolari pentru ca sistemele de preventie si siguranta nu au functionat.

Analistii considera ca sansele BP de a castiga procesele sunt reduse, grupul incercand mai degraba sa determine cele doua companii sa evite judecarea dosarelor prin intelegeri banoase cu gigantul britanic.

Expertii in management considera ca procesele ar afecta si mai mult reputatia BP, deoarece ar putea dezvalui noi informatii rusinoase despre modul in care a fost gestionat dezastrul.

BP nu a precizat ce suma de bani cere de la Halliburton, indicand ca solicita daune echivalente cu valoarea totala a costurilor generate de deversare, plus dobanda, cheltuieli de judecata si daune punitive. Aceste costuri sunt estimate la aproape 42 miliarde de dolari.

"Conduita inadecvata a Halliburton, erorile si omisiunile, inclusiv franda si disimulare, au cauzat si/sau au contribuit la incidentul Deepwater Horizon. Halliburton avea cunostinta si intelegea ca denatureaza informatii importante", se arata in plangerea depusa de BP.

Procesele au fost intentate miercuri, la exact un an de la explozia platformei Deepwater Horizon, care a omorat 11 muncitori si a declansat cea mai mare catastrofa ecologica din istoria SUA.

BP a incercat, inca din primele zile, sa dea vina pe contractori pentru catastrofa, in principal pe Transocean, strategie care a afectat si mai rau imaginea grupului, potrivit expertilor in PR. Presedintele Barack Obama a caracterizat modul in care cele doua companii au aruncat vina una pe cealalta drept "un spectacol ridicol".

Investigatia prezidentiala asupra dezastrului a criticat intr-adevar si contractorii, insa cele mai dure remarci s-au adresat BP.

Reprezentantii Halliburton nu au fost disponibili pentru comentarii. Compania a fost responsabila cu cimentarea putului Macondo, din care s-au deversat aproape 5 milioane de barili de petrol in Golful Mexic.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri