Halliburton, data in judecata de BP pentru 42 mld dolari

BP a dat in judecata Halliburton pentru daune de peste 42 miliarde de dolari, acuzand compania ca a ascuns informatii importante care ar fi putut preveni dezastrul de acum un an din Golful Mexic, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Grupul britanic a dat in judecata miercuri si Transocean, proprietarul platformei petroliere Deepwater Horizon care a explodat in aprilie 2010, cerand acestei companii daune de 40 de miliarde de dolari pentru ca sistemele de preventie si siguranta nu au functionat.

Analistii considera ca sansele BP de a castiga procesele sunt reduse, grupul incercand mai degraba sa determine cele doua companii sa evite judecarea dosarelor prin intelegeri banoase cu gigantul britanic.

Expertii in management considera ca procesele ar afecta si mai mult reputatia BP, deoarece ar putea dezvalui noi informatii rusinoase despre modul in care a fost gestionat dezastrul.

BP nu a precizat ce suma de bani cere de la Halliburton, indicand ca solicita daune echivalente cu valoarea totala a costurilor generate de deversare, plus dobanda, cheltuieli de judecata si daune punitive. Aceste costuri sunt estimate la aproape 42 miliarde de dolari.

"Conduita inadecvata a Halliburton, erorile si omisiunile, inclusiv franda si disimulare, au cauzat si/sau au contribuit la incidentul Deepwater Horizon. Halliburton avea cunostinta si intelegea ca denatureaza informatii importante", se arata in plangerea depusa de BP.

Procesele au fost intentate miercuri, la exact un an de la explozia platformei Deepwater Horizon, care a omorat 11 muncitori si a declansat cea mai mare catastrofa ecologica din istoria SUA.

BP a incercat, inca din primele zile, sa dea vina pe contractori pentru catastrofa, in principal pe Transocean, strategie care a afectat si mai rau imaginea grupului, potrivit expertilor in PR. Presedintele Barack Obama a caracterizat modul in care cele doua companii au aruncat vina una pe cealalta drept "un spectacol ridicol".

Investigatia prezidentiala asupra dezastrului a criticat intr-adevar si contractorii, insa cele mai dure remarci s-au adresat BP.

Reprezentantii Halliburton nu au fost disponibili pentru comentarii. Compania a fost responsabila cu cimentarea putului Macondo, din care s-au deversat aproape 5 milioane de barili de petrol in Golful Mexic.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri