Guvernul nipon a aprobat vineri un buget de urgenta de 4.000 miliarde yeni (48,5 miliarde dolari), care nu implica recurgerea la noi imprumuturi, pentru depasirea crizei provocate de seismul din martie, transmite Reuters.
Ministrul de Finante, Yoshihiko Noda, a declarat ca guvernul a evitat sa emita noi obligatiuni deoarece este determinat sa mentina disciplina fiscala, in conditiile in care Japonia are o datorie publica dubla in raport cu Produsul Intern Brut.

"Cu acest buget facem inca un pas spre reconstruirea statului si spre repornirea economiei. A fost foarte dificil sa aducem 4.000 de miliarde de dolari, dar am reusit", a afirmat Noda.

Marimea reala a bugetului este de doar 305 miliarde de yeni, restul reprezentand reduceri de cheltuieli din diferite programe, sociale sau de ajutor extern.

Tokyo ar putea recurge, insa, la emiterea de datorii pentru obtinerea de venituri suplimentare de care va fi nevoie la recostructia Japoniei dupa seismul care a zguduit arhipelagul pe 11 martie. Dezastrul a provocat moartea sau disparitia a 28.000 de persoane si cea mai grava criza nucleara din ultimul sfert de secol.

Guvernul estimeaza ca pagubele materiale provocate de cel mai costisitor dezastru natural la nivel mondial ar putea depasi 300 de miliarde de dolari.

Un al doilea buget suplimentar ar putea fi elaborat in toamna. Executivul nipon ia in considerare majorarea taxelor pentru a finanta reconstructia, insa acestei optiuni ii lipseste consensul politic. Guvernul vrea, de asemenea, sa recurga la rezervele sistemelor de pensii, fonduri tabu intr-o societate care imbatraneste rapid, noteaza Reuters.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri