Ministrul de Finante, Yoshihiko Noda, a declarat ca guvernul a evitat sa emita noi obligatiuni deoarece este determinat sa mentina disciplina fiscala, in conditiile in care Japonia are o datorie publica dubla in raport cu Produsul Intern Brut.

"Cu acest buget facem inca un pas spre reconstruirea statului si spre repornirea economiei. A fost foarte dificil sa aducem 4.000 de miliarde de dolari, dar am reusit", a afirmat Noda.

Marimea reala a bugetului este de doar 305 miliarde de yeni, restul reprezentand reduceri de cheltuieli din diferite programe, sociale sau de ajutor extern.

Tokyo ar putea recurge, insa, la emiterea de datorii pentru obtinerea de venituri suplimentare de care va fi nevoie la recostructia Japoniei dupa seismul care a zguduit arhipelagul pe 11 martie. Dezastrul a provocat moartea sau disparitia a 28.000 de persoane si cea mai grava criza nucleara din ultimul sfert de secol.

Citeste si:

Guvernul estimeaza ca pagubele materiale provocate de cel mai costisitor dezastru natural la nivel mondial ar putea depasi 300 de miliarde de dolari.

Un al doilea buget suplimentar ar putea fi elaborat in toamna. Executivul nipon ia in considerare majorarea taxelor pentru a finanta reconstructia, insa acestei optiuni ii lipseste consensul politic. Guvernul vrea, de asemenea, sa recurga la rezervele sistemelor de pensii, fonduri tabu intr-o societate care imbatraneste rapid, noteaza Reuters.