AIG vinde obligatiuni garantate cu asigurari de viata

Asiguratorul american AIG, salvat de la faliment in 2008 de Federal Reserve, a incercat in ultimele saptamani sa caute sprijin in randul investitorilor si a agentiilor de rating pentru a vinde obligatiuni garantate prin polite de asigurare de viata, scrie The Wall Street Journal.

Efortul asiguratorului a creat insa valuri de controverse, criticii numind aceste titluri drept "obligatiuni ale mortii", deoarece ajung la maturitate atunci cand asiguratul moare.

Standard & Poor's a refuzat, de asemenea, sa ofere un rating pentru aceste titluri, un pas esential in vanzarea de astfel de valori mobiliare pentru majoritatea investitorilor.

Aceasta ultima miscare a AIG, scoate in evidenta rolul major al asiguratorului ca investitor in piata de life settlements, un rol care a trecut pana acum neobservat. Portofoliul asiguratorului de life settlements se ridica la aproximativ 18 miliarde dolari in beneficii anticipate cauzate de moarte, adica mai bine de o treime din piata (45 de miliarde de dolari).

Printr-o tranzactie sau acord de tip life settlement un asigurat poate vinde polita de asigurare de viata, ori dreptul de a primi beneficii dupa moarte catre o entitate, alta decat asiguratorul care a emis polita. Asigurarea de viata este vinduta catre o terta parte pentru mai mult decat valoarea actuala in numerar si mai putin decit valoarea nominala de incasat in cazul in care riscul asigurat se produce.

Pentru multi investitori, multe life settlements s-au dovedit a fi pariuri pierdute, in conditiile in care oamenii au trait mai mult decat era asteptat.

Citeste articolul integral aici.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri