Marfurile au inregistrat de asemenea cresteri importante, aurul urcand pe piata spot la un nou record istoric, de 1.517,71 dolari pe uncie, iar cotatia argintului se mentine la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Dolarul SUA a urcat cu 0,1% in raport cu un cos de valute de referinta, insa a ramas in apropiere de minimul ultimilor doi ani si jumatate atins saptamana trecuta.

Moneda americana s-a apreciat cu 0,4% fata de yen, sustinut de achizitiile de dolari efectuate de importatorii japonezi.

Pietele asteapta conferinta de presa care urmeaza sa fie sustinuta miercuri de presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, in urma sedintei de politica moentara a bancii centrale americane.

Citeste si:

Traderii urmaresc de asemenea situatia datoriilor de stat din Grecia, pe fondul zvonurilor tot mai insistente ca guvernul ar putea extinde maturitatile obigatiunilor, ca posibila optiune pentru restructurarea datoriilor.

Majoritatea burselor asiatice au evoluat "lenes" in prima zi dupa weekendul prelungit de Paste, insa bursa de la Seul a urcat la un nou maxim istoric.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in scadere cu 0,1%, dar actiunile marilor transportatori maritimi au urcat.

Dolarul australian, care tinde sa se aprecieze in perioade cand economia globala merge bine si marfurile se scumpesc, a atins maximul ultimilor 29 de ani, la 1,0777 dolari SUA pe unitate.