"In urma evaluarii strategice este clar ca cea mai puternica oportunitate pentru HSBC in Rusia sta in servicii destinate clientilor corporate si institutionali. De aceea am decis sa iesim din afacerile pe retail si sa ne reducem prezenta pe private banking pana la nivelul unui birou reprezentativ", a declarat directorul general al HSBC Rusia, Huseyin Ozkaya, citat de Mediafax.

HSBC, a carei divizie ruseasca este printre cele mai mari banci de pe aceasta piata, recomanda clientilor retail sa-si inchida conturile pana pe 30 iunie. HSBC a inceput operatiunile retail in Rusia la mijlocul anului 2009.

Barclays a anuntat in luna februarie ca urmeaza sa vanda divizia de retail banking din Rusia, deoarece nu face fata competitiei, si ca se va concentra pe investment banking.

Sectorul bancar rusesc este dominat de banci de stat, care controleaza circa 60% din activele din sistem.

Citeste si:

Cei mai mari jucatori, Sberbank si VTB, s-au extins in paralel pe segmentul de investment banking, intensificand astfel competitia pentru afacerile care urmeaza sa fie generate de campania de privatizari de 1.000 miliarde ruble (33 miliarde de dolari) desfasurata de guvern.

Cele mai mari banci straine din Rusia sunt diviziile locale ale UniCredit (Italia) si Raiffeisen (Austria), aflate pe locurile opt, respectiv noua dupa active.

Alaturi de grupul francez Societe Generale, cele doua banci au anuntat ca isi vor dezvolta in continuare afacerile in Rusia.