Agentia a confirmat ratingul datoriilor pe termen lung ale Japoniei la "AA-", cel mai slab calificativ dintre cele acordate acestui stat de marile agentii de evaluare financiara, dar a redus de la "stabil" la "negativ" perspectiva retingului. Calificativul ar putea fi retrogradat din nou in urmatorii doi ani

S&P a redus ratingul nipon in ianuarie, pentru prima data dupa 2002, motivand decizia prin faptul ca guvernul nu are planuri pentru gestionarea datoriei in crestere.

Datoria publica a Japoniei a atins deja dublul Produsului Intern Brut si va creste in continuare in conditiile in care guvernul va trebui sa finanteze reconstructia statului dupa cutremurul devastator care a zguduit arhipelagul luna trecuta. Costurile acestui dezastru sunt estimate la 50.000 de miliarde de yeni (613 miliarde de dolari), potrivit S&P.

"Daca nu exista masuri de crestere a veniturilor, precum majorarea taxelor, ne asteptam ca guvernul central si autoritatile locale sa suporte in mare parte costurile", mentioneaza agentia.

Cea mai grava criza din Japonia de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial nu a atenuat tensiunile dintre guvern si opozitie, care sta in calea reformei fiscale.

Totodata, lipsa de popularitate a premierului Naoto Kan reduce spatiul de manevra al acestuia chiar in interiorul partidului de guvernamant.
"Aceasta situatie amplifica presiunea ca guvernul sa faca ceva in legatura cu majorarea veniturilor", a afirmat Takuji Okubo, analist la Societe Generale.

Parlamentul nipon ar putea adopta la inceputul lunii mai un buget suplimentar anticriza de 49 de miliarde de dolari care nu presupune recurgerea la noi datorii.