"In mai, companiile nu vor mai exporta, iar tot volumul va fi indreptat spre piata interna", a declarat ministrul adjunct al Energiei, Sergei Kudriachov.

In regiunea Altai (sudul Siberiei), numeroase benzinarii independente si-au intrerupt activitatea la sfarsitul saptamanii trecute, iar altele au limitat alimentarile la 20 de litri pentru un vehicul, de combustibil putand beneficia doar anumiti clienti.

Premierul rus Vladimir Putin a cerut marti efectuarea unui control pentru a se determina cauzele penuriei de carburanti. Totodata, autoritatea antimonopol a anuntat ca face verificari la companiile petroliere in mai multe regiuni ale tarii.

Potrivit presei, lipsa de combustibil a fost provocata de mentinerea in mod artificial a preturilor la pompa la niveluri scazute pentru a se amortiza efectele inflatiei, ceea ce a facut ca exporturile sa fie mai atractive pentru grupurile petroliere, in conditiile in care cotatiile petrolului au crescut la nivel mondial.

Citeste si:

Companiile petroliere, printre care Rosneft, au negat ca au preferat exporturile in detrimentul pietei interne.

Seful Loukoil, cel mai mare grup petrolier privat din Rusia, a estimat recent o crestere de 5-7% a preturilor carburantilor.

"Cursul petrolului creste, in prezent fiind de 120 de dolari pe baril, iar in aceste conditii este posibila o ajustare a preturilor carburantilor", a afirmat Kudriachov, precizand ca scumpirea nu va fi mai mare de 5%.

El a exclus posibilitatea ca statul sa reglementeze preturile.