Guvernul rus a interzis companiilor petroliere sa exporte carburanti in luna mai, in conditiile in care multe regiuni din Rusia se confrunta cu o penurie de carburanti, transmite AFP, potrivit Mediafax.
"In mai, companiile nu vor mai exporta, iar tot volumul va fi indreptat spre piata interna", a declarat ministrul adjunct al Energiei, Sergei Kudriachov.

In regiunea Altai (sudul Siberiei), numeroase benzinarii independente si-au intrerupt activitatea la sfarsitul saptamanii trecute, iar altele au limitat alimentarile la 20 de litri pentru un vehicul, de combustibil putand beneficia doar anumiti clienti.

Premierul rus Vladimir Putin a cerut marti efectuarea unui control pentru a se determina cauzele penuriei de carburanti. Totodata, autoritatea antimonopol a anuntat ca face verificari la companiile petroliere in mai multe regiuni ale tarii.

Potrivit presei, lipsa de combustibil a fost provocata de mentinerea in mod artificial a preturilor la pompa la niveluri scazute pentru a se amortiza efectele inflatiei, ceea ce a facut ca exporturile sa fie mai atractive pentru grupurile petroliere, in conditiile in care cotatiile petrolului au crescut la nivel mondial.

Companiile petroliere, printre care Rosneft, au negat ca au preferat exporturile in detrimentul pietei interne.

Seful Loukoil, cel mai mare grup petrolier privat din Rusia, a estimat recent o crestere de 5-7% a preturilor carburantilor.

"Cursul petrolului creste, in prezent fiind de 120 de dolari pe baril, iar in aceste conditii este posibila o ajustare a preturilor carburantilor", a afirmat Kudriachov, precizand ca scumpirea nu va fi mai mare de 5%.

El a exclus posibilitatea ca statul sa reglementeze preturile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri