Industrial&Commercial Bank of China (ICBC), cea mai profitabila banca din lume, a raportat o crestere de 30% a castigului in primul trimestru, la 53,8 miliarde de yuani (8,3 miliarde dolari), cu 50% mai mult ca JPMorgan, institutia de credit cu cele mai bune rezultate din SUA, transmite Bloomberg.
ICBC este cea mai mare banca din lume in functie de valoarea de piata.

Rezultatele ICBC au fost sustinute de imbunatatirea marjelor de creditare si a veniturilor din comisioane, in contextul incetinirii cresterii pietei bancare din China, potrivit Mediafax.

Bancile chineze impun costuri mai mari la imprumuturile ipotecare si pentru companii, dupa ce banca centrala a majorat dobanda de patru ori incepand din octombrie si a redus lichiditatea din piata pentru a limita inflatia.

Ce profituri fac americanii si nemtii

Profitul din primul trimestru al bancii chineze este cu 49% mai mare decat cel al JPMorgan Chase, institutia financiara cu cele mai bune rezultate din Statele Unite. Profitul JPMorgan, a doua mare banca americana dupa active, a crescut cu 67% in primul trimestru, de la 3,33 miliarde de dolari la 5,56 miliarde de dolari. Bank of America, ce mai mare banca din SUA, a raportat o scadere de 37,5% a profitului net in primul trimestru, la doua miliarde de dolari.

ICBC a acordat imprumuturi de 273 miliarde de yuani (42 miliarde de dolari) in primul trimestru, iar soldul creditelor a ajuns la 7.060 miliarde de yuani (1.086 miliarde de dolari).

Spre comparatie, profitul net al nemtilor de la Deutsche Bank a crescut cu 17% in primul trimestru, la 2,1 miliarde de euro, peste asteptarile analistilor, ca urmare a rezultatelor record la diviziile de credite de consum si de administrare a activelor.

Rezultatul pentru primele trei luni este al doilea profit trimestrial ca valoare din istoria Deutsche Bank si a depasit estimarile analistilor, de 1,8 miliarde de euro.

Directorul general al bancii, Josef Ackermann, conteaza pe achizitii ca Deutsche Postbank si rezultatele operatiunilor de investment banking pentru a majora profitul operational inainte de taxe la zece miliarde de euro in acest an.

Cum se explica profitul bun al germanilor? "Creditele de consum si administrarea activelor au avut rezultate foarte bune, sustinute de achizitii. Acum cred ca obiectivul pentru acest an chiar ar putea fi atins daca situatia economica ramane relativ buna", a afirmat Christian Hamann, analist la compania Hamburger Sparkasse.

Cum sta cea mai mare banca din Romania

Profitul net al grupului BCR a scazut in primul trimestru de 3,2 ori, la 76,1 milioane lei (18,1 milioane euro), pe fondul mentinerii unor costuri ridicate cu provizioanele, reducerii veniturilor din dobanzi in principal din cauza OUG 50 si cresterii cheltuielilor cu personalul.

BCR a inregistrat in primul trimestru un profit net consolidat dupa impozitare si interesele minoritare, dupa ce in ultimele trei luni ale anului trecut a raportat o pierdere de 29,5 milioane de lei. In perioada ianuarie-martie 2010 grupul a obtinut un castig net de 243 milioane de lei.

"Cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru imprumuturi si avansuri a totalizat 457,4 milioane lei, in crestere cu numai 0,2% fata de primul trimestru din 2010 si a evoluat conform asteptarilor luand in considerare in special faptul ca atat segmentul persoanelor fizice cat si al companiilor au continuat sa se confrunte cu conditii dificile de piata. Segmentul companiilor, in special, a contribuit semnificativ la volumul creditelor neperformante in primele trei luni", se arata intr-un comunicat al BCR.

BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, a vandut, in perioada septembrie 2010 - martie 2011, credite negarantate in valoare de 182,6 milioane de euro, timp in care rata imprumuturilor neperformante din banca s-a mentinut la 16,8%, cu aproximativ 4 puncte procentuale mai mare decat media sistemului bancar, de circa 12%.

Citeste si articolul Cum domina China economia: Unde este si unde va fi numarul 1


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri