Investitiile directe straine efectuate de statele dezvoltate au crescut anul trecut cu 10%, la 970 de miliarde de dolari, nivel de doua ori mai mic decat maximul atins in 2007, iar cele facute de tarile membre ale Uniunii Europene (UE) au avansat cu 4%, potrivit unui raport al UNCTAD.

Global and Regional Trends of FDI Outflows in 2010

"Revenirea limitata a investitiilor a fost posibila datorita nivelului fara precedent al lichiditatilor companiilor si dobanzilor scazute pentru finantarea datoriilor", noteaza UNCTAD, potrivit Mediafax.

In randul statelor dezvoltate, clasamentul investitorilor este condus de SUA, cu investitii de 325,5 miliarde de dolari, in crestere cu 31%.
"Investitiile facute de SUA au crescut semnificativ anul trecut, in principal datorita investitiilor mai mari in capital strain si veniturilor reinvestite", noteaza sursa citata.

Achizitiile si fuziunile facute de companiile tranzitionale din tarile dezvoltate au avansat cu 34,1%, la 215,7 miliarde de dolari. Companiile tranzitionale sunt acelea care produc bunuri comercializate atat pe piata de origine, cat si pe cea internationala.

In UE, investitiile au avansat cu 4%, la 450 miliarde de euro. Cel mai mare investitor european a fost, anul trecut, Franta (cu investitii de 123 miliarde de dolari, in scadere cu 16%). Investitiile Marii Britanii s-au redus cu 44%, la 25 de miliarde de dolari, insa cele ale Germaniei au crescut cu 34%, la 105 miliarde de dolari. Cel mai dinamic avans se observa la Spania, de 129%, la 22,3 miliarde dolari. UNCTAD prezinta date despre 11 tari comunitare.

Valoarea achizitiilor si fuziunilor efectuate in strainatate de companiile din tarile comunitare s-a redus cu 80,7%, la 17,3 miliarde de dolari.
Investitiile directe straine efectuate de tarile din Europa de Sud-Est si din Comunitatea Statelor Independente (CSI) au crescut anul trecut cu 24%, la nivelul record de 60,6 miliarde de dolari.

Topul investitorilor din Europa de Sud-Est si CSI
este ocupat de companiile tranzitionale din Rusia si Kazahstan. Investitiile facute de aceste state au insumat, anul trecut, 59,5 miliarde de dolari.

Revenirea rapida a companiilor care se bazeaza pe resurse naturale din economiile de tranzitie din regiune reflecta sprijinul puternic al statului, cresterea preturilor materiilor prime si a burselor, mentioneaza sursa citata.

Valoarea neta a achizitiilor si fuziunilor efectuate de statele din regiune a crescut cu 30,5%, la 9,7 miliarde de dolari.

Investitiile directe straine efectuate de economiile in curs de dezvoltare au avansat in 2010 cu 22,7%, la 316,1 miliarde de dolari. In aceasta categorie de tari, cel mai mare investitor este Hong Kong (investitii de 76 miliarde dolari, in crestere cu 19%).

La nivel mondial, investitiile straine directe au urcat anul trecut cu 13,2%, la 1.346 miliarde de dolari. UNCTAD anticipeaza ca la nivel global, in acest an, investitiile directe straine vor continua sa creasca, sprijinite de accelerarea revenirii economiei globale, cresterii burselor si a profiturilor companiilor. O mare parte a revenirii investitiilor se va datora, probabil, capitalului din economiile emergente si in tranzitie, a caror pondere in investitiile globale a atins 28%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri