Cel mai tanar guvernator din istoria Bundesbank

Germania l-a numit, vineri, pe consilierul economic al executivului german, Jens Weidmann, in postul de guvernator al Bundesbank, oficialul, in varsta de 43 de ani, fiind cel mai tanar sef din istoria bancii centrale, transmite Reuters.

Weidmann ii succede fostului sau mentor, Axel Weber, care si-a anuntat demisia inca din februarie. Noul guvernator va prelua luni conducerea Bundesbank, anunta Mediafax.

"Contam pe dumneavoastra pentru a mentine stabilitatea monedei (euro, n.r.)", i-a transmis presedintele Germaniei, Christian Wulff, noului guvernator in timpul ceremoniei de investire, organizata la Berlin.
Apropierea lui Weidmann de ideile lui Weber determina majoritatea economistilor sa considere ca pozitia dura a Germaniei in privinta politicii monetare nu se va schimba odata cu noua numire.

Noul sef al Bundesbank va intra automat in consiliul de 23 de membri care conduce Banca Centrala Europeana.

Weidmann a fost in ultimii cinci ani consilierul economic al cancelarului Angela Merkel si a avut o influenta majora in eforturile Germaniei de a iesi din cea mai grava criza economica de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Weber a socat Germania si alte state din Europa in februarie, cand a anuntat ca intentioneaza sa renunte la mandatul de sef al Bundesbank si la candidatura pentru sefia BCE, pentru care era considerat favorit.
Opozitia foarte vocala a lui Weber la unele decizii ale BCE, intre care achizitia de obligatiuni ale statelor cu probleme financiare din zona euro, l-a pus in opozitie cu alte tari europene, in special Franta.

O astfel de opozitie, foarte vocala, se va tempera dupa plecarea lui Weber, Weidmann fiind recunoscut pentru modul mai putin public de a actiona, noteaza Reuters.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri