Dezvoltarea industriei prelucratoare a Chinei a incetinit in aprilie, sugerand ca masurile guvernamentale de temperare a inflatiei au avut un impact peste asteptari asupra celei de-a doua mari economii a lumii, transmite Reuters.

Indicele privind achizitiile preconizate de managerii de companii din China a scazut in aprilie la 52,9 puncte, de la 53,4 puncte in martie, fiind cu mult sub cresterea la 54 de puncte anticipata de analisti, conform Mediafax.

Un indice similar calculat de banca HSBC a coborat pentru aprilie aproape de cel mai redus nivel din ultimele sapte luni, la 51,8 puncte.

Cu o inflatie aflata la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, autoritatile din China au luat masuri de politica monetara, precum majorarea dobanzii cheie si a rezervelor minime obligatorii ale bancilor, pentru a tine preturile sub control.

Scaderea indicelui oficial privind achizitiile managerilor ridica semne de ingrijorare pentru economia mondiala, care a devenit toto mai dependenta de cererea din China, ca sursa de dezvoltare, in conditiile in care Statele Unite, Europa si Japonia fac inca eforturi de redresare dupa criza financiara.

In pofida masurilor adoptate de autoritatile din China, analistii anticipeaza ca economia acestei tari va avansa in acest an cu 9,5%, dupa o crestere de 10,3% in 2010.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rata anuala a inflatiei a coborat la 3,4% in octombrie