Concernul industrial american General Electric (GE), care detine afaceri in industrie, servicii financiare si media, a raportat pentru anul 2005 un profit net de 13,5 miliarde de euro, in scadere cu 3% comparativ cu 2004, informeaza BBCNews.

In trimestrul patru al anului 2005, General Electric, numarul doi in lume ca valoare de piata, a inregistrat pierderi care s-au ridicat la valoarea de 2,23 miliarde de euro, ceea ce s-a tradus printr-o scadere totala a profiturilor de 46% comparativ cu ultimul trimestru din 2004.

Aceasta scadere dramatica se cauzeaza indeosebi fostei divizii asigurari din cadrul concernului. La finele anului trecut, GE a vandut majoritatea pachetului de actiuni al diviziei de asigurari companiei Swiss Reinsurance Co. pentru 5,6 miliarde de euro. Prin aceasta mutare, General Electric a iesit de pe acest segment de piata instabil si a gasit fondurile necesare pentru reinvestitii in alte segmente mai profitabile.

Oficialii companiei se asteapta la un an 2006 cu cresteri de pana la 10% pe fiecare segment exceptand segmentul media care la finele anului va inregistra pierderi de aproximativ 10 procente, conform unor experti citati de Reuters. Directorul executiv de la General Electric, Jeffrey Immelt, este optimist in ceea ce priveste evolutia companiei in acest an declarand ca “mediul economic ramane pozitiv, in conformitate cu asteptarile noastre”.