Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine joi dobanda de politica monetara la nivelul de 1,25%, dar o va majora lunile urmatoare, dupa ce in aprilie a marit rata pentru prima oara din iulie 2008, cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, potrivit analistilor citati de AFP.

"BCE va mentine joi dobanda cheie la 1,25%", potrivit analistilor de la Citigroup, care se asteapta la o noua majorare in iunie sau iulie, scrie Mediafax.

Accelerarea inflatiei din zona euro la 2,8%, in aprilie, mareste probabilitatea ca dobanda sa creasca in iunie, considera analistii bancii Commerzbank.

Inflatia este alimentata de cresterea preturilor energiei si materiilor prime care, potrivit analistilor, este pe termen scurt.

Jonathan Loynes, analist la Capital Economics,, acest fapt nu va influenta "obsesia BCE de a mentine perspectivele inflationiste bine ancorate".

BCE vrea sa actioneze preventiv, pentru a evita o spirala prin care pretul mare al petrolului sa se reflecte in majorari salariale, care pot produce efecte inflationiste "de runda a doua".

Tinta oficiala a BCE este o inflatie de maxim 2%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
BCE vrea credite mai ieftine si cere optiuni pentru relaxare monetara