Parlamentul japonez a votat un buget suplimentar de 4.000 de miliarde de yeni (33 miliarde euro) pentru finantarea eforturilor de reconstructie in regiunile devastate in martie de un seism violent si de valuri tsunami, transmite AFP.

Fondurile acestui buget vor fi folosite pentru accelerarea procesului de relocare a persoanelor care si-au pierdut locintele in dezastru si repararea instalatiilor vitale din regiunile calamitate, potrivit presei nipone, scrie Mediafax.

Bugetul prevede alocarea a 1.209 miliarde de yeni (10 miliarde euro) pentru reabilitarea infrastructurilor publice, a 363 miliarde yeni (3 miliarde euro) pentru construirea de locuinte provizorii, a 350 de miliarde de yeni pentru tratarea deseurilor si 270 de miliarde de yeni pentru restaurarea stabilimentelor scolare si consolidarea sistemelor de protectie antiseismica ale acestora.

Acest prim buget suplimentar nu presupune recurgerea la noi datorii, insa al doilea, in pregatire, va fi finantat prin emisiuni de obligatiuni de stat.

Guvernul nipon evalueaza la 25.000 de miliarde de yeni (210 miliarde euro) costurile pagubelor produse de dezastru, suma care nu include pierderile suferite de companii in urma inreruperii activitatilor din cauza restrictiilor in furnizarea de energie electrica si nici consecintele accidentului nuclear de la Fukushima.

Cutremurul cu magnitudinea 9 care a lovit Japonia pe 11 martie si valurile tsunami care au urmat au provocat moartea a 28.000 de persoane in nord-estul tarii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Unde se construiesc locuinte in Capitala pe langa cladirile de birouri