Profitul net a avansat la 2,62 miliarde euro, de la 2,28 miliarde euro in primele trei luni ale anului trecut, potrivit unui comunicat transmis marti de grupul financiar francez. Analistii anticipau, in medie, un rezultat de 2,22 miliarde euro.

"Toate cele trei divizii cheie, de retail, de solutii pentru investitii si de corporate and investment banking au contribuit puternic la rezultate", a declarat directorul general al bancii, Baudouin Prot, intr-un interviu pentru Bloomberg Television.

Asemenea grupului american JPMorgan Chase, BNP Paribas a profitat de problemele competitorilor pentru a face preluari in timpul crizei financiare. Grupul a devenit cea mai mare banca din zona euro dupa depozite odata cu preluarea, in 2009, a activelor Fortis din Belgia si Luxembourg.

Actiunile BNP Paribas au urcat miercuri dimineata cu 2,4% pe bursa de la Paris, inregistrand o crestere de 15% de la inceputul acestui an, fata de un avans mediu de 2,9% al indicelui Bloomberg Europe Banks and Financial Services.

Citeste si:

Provizioanele pentru credite neperformante au scazut cu 31%, la 919 milioane euro, datorita imbunatatirii conditiilor economice. Suma include fondurile de 28 milioane euro puse deoparte pentru acoperirea posibilelor pierderi pe portofoliile de credit din Tunisia si Egipt, tari care au trecut la inceputul acestui an prin revolte populare.

Profitul diviziei de corporate and investment banking a scazut, insa s-a plasat peste estimarile analistilor.

In sectorul bancar european, UBS, Credit Suisse si Barclays au inregistrat profituri mai mici in primul trimestru la diviziile de investment banking, din cauza scaderii veniturilor din instrumente fixed-income. Barclays si Credit Suisse si-au redus in februarie obiectivele de profitabilitate, dupa ce autoritatile de supraveghere si reglementare a sectorului financiar au ridicat cerintele privind rezervele de capital ce trebuie constituite de banci.

Prot a declarat ca BNP Paribas isi pastreaza tinta de profitabilitate, care a devenit insa mai dificil de atins odata cu modificarile de reglementare.