Petrolul si aurul au atins vineri noi valori record, dupa ce zilele trecute, ambele materii prime au trecut de noi cotatii maxime, potrivit Reuters. Aurul a depasit si bariera de 560 dolari pe uncie (o uncie > 28,35 grame). Ieri, in jurul orei 17.30, o uncie era evaluata la 567,70 dolari pe piata newyorkeza, fiind cel mai mare pret din ultimii 25 de ani. In aceasta luna, aurul a trecut peste mai multe praguri valorice, desi o parte a specialistilor considera ca va atinge pragul de 550 dolari pe uncie de abia pe la jumatatea trimestrului. Petrolul, la randul sau, a consemnat noi maxime, ieri la ora 18:00, ora Romaniei, fiind vandut cu 67,40 dolari pe baril, cea mai mare cotatie din ultimele patru luni.

Cea mai importanta cauza a scumpirii titeiului este reprezentata de avertizarea venita dinspre Osama bin-Laden, liderul Al-Qaeda, care a avertizat Statele Unite cu noi atacuri teroriste. Nigeria si Iranul completeaza lista motivelor care au impins de la spate pretul petrolului.

O stire preluata de Financial Times, conform careia Iranul isi transfera diferite active pe care le detine in bancile externe pentru a le proteja fata de sanctiunile Natiunilor Unite, a alimentat ingrijorarea investitorilor, existand suspiciuni tot mai mari ca guvernul de la Teheran nu va ceda presiunilor organizatiilor internationale si ca isi va continua programul nuclear. Potrivit conducatorului agentiei energiei atomice din Rusia, citat de Mosnews, Iranul este dispus la negocieri, dar doar daca ele vor avea loc in Rusia. Insa nici acest anunt nu a adus liniste pe pietele bursiere, titeiul continuandu-si ritmul de crestere. Referitor la aur, majorarea pretului sau vine ca o consecinta a scumpirii materiilor energetice, transmite ABC News. Cresterea pretului aurului stimuleaza extractiile aurifere, in ciuda afirmatiilor companiei aurifere Newmont Mining, preluate de The Forbes, care considera ca cererea de aur va scadea in cursul acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri