Estimarea oficiala de 7,9 miliarde euro se bazeaza pe un studiu de fezabilitate efectuat in anul 2005. Consortiul Nabucco, din care face parte si Transgaz Medias, a anuntat intre timp ca cifrele sunt in curs de reevaluare, informeaza Mediafax.

Conform proiectului Nabucco, gazoductul urmeaza sa transporte, din anul 2015, 31 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspica la un hub din Austria, pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria. Companiile partenere sunt Transgaz Medias, OMV ( Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania).

"Documentele provizorii au fost prezentate partenerilor, proiectand o crestere de aproape 100% a calculelor initiale privind investitiile", a declarat in Turcia, pentru Reuters, o sursa apropiata situatiei.

Persoana a adaugat ca majorarea puternica a estimarii privind investitia reflecta in principal includerea in calcule a portiunii de gazoduct dintre Turcia si tarile care vor furniza gaze. Proiectia anterioara nu includea acest segment.

Citeste si:

La Viena, purtatorul de cuvant al consortiului Nabucco Chrisna Dolezal a aratat ca informatiile nu sunt corecte.

"Cifrele actuale privind investitia, de 7,9 miliarde euro, sunt bazate pe studiul de fezabilitate a Nabucco, finalizat in 2005. Orice alte cifre care apar intre timp sunt speculatii si nu sunt precise", a aratat el, adaugand ca estimarile sunt sub evaluare si vor fi prezentate in viitor.

Unii parteneri din proiect au obiectat cu privire la suportarea costurilor revizuite si au cerut o reevaluare a cifrelor, au declarat sursele din Turcia.

O alta sursa a declarat ca decizia de investitie ar fi trebuit sa fie luata in acest an, dar progresul cu privire la asigurarea contractelor de furnizare a gazelor naturale nu a ajuns la nivelul dorit. Astfel, decizia ar putea fi amanata pana in 2012.