"Nabucco Gas Pipeline International GmbH anunta revizuirea calendarului proiectului Nabucco. Acesta se modifica ca rezultat direct al schimbarilor legate de calendarul aprovizionarilor cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu (...) Constructia este estimata sa demareze in 2013, in vederea alinierii calendarului Nabucco cu furnizorii de gaze naturale", se arata in comunicatul remis de consortiu.

Astfel, compania de proiect anticipeaza ca primele livrari de gaze naturale prin gazoduct vor avea loc in anul 2017.

Anterior, lucrarile de constructie ar fi trebuit sa inceapa in 2012, iar primul transport de gaze in 2015.

"Procesul de Open Season (prin care se determina nivelul cererii - n.r.) va fi demarat imediat ce vor exista indicii ferme ca angajamentele de aprovizionare cu gaze naturale sunt gata. Decizia finala de investire va fi luata in concordanta cu aceste aspecte. In momentul de fata ne asteptam ca primele livrari de gaze prin intermediul conductei sa fie facute in 2017", a declarat, in comunicat, directorul executiv al Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek.

Citeste si:

Potrivit comunicatului, actionarii Nabucco califica negocierile cu furnizorii de gaze naturale drept "incurajatoare".

Conform proiectului Nabucco, gazoductul urmeaza sa transporte, 31 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspica la un hub din Austria, pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria. Companiile partenere sunt Transgaz Medias, OMV ( Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania).

Costurile proiectului sunt evaluate oficial la 7,9 miliarde euro, in baza unui studiu de fezabilitate realizat in anul 2005, insa surse apopiate discutiilor au declarat joi pentru Reuters ca estimarea privind investitiile necesare a fost ridicata la 12-15 miliarde euro. Reprezentantii Nabucco au calificat aceasta informatie drept "o speculatie" si au aratat ca cifra este "inexacta".