Moody's a redus si ratingul de stabilitate financiara pe cont propriu de la "B-" la "C+". Ratingul "Prime-1" al datoriilor si depozitelor pe termen scurt nu a fost modificat, potrivit unui comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Masurile reflecta profitabilitatea mai redusa a bancii si deteriorarea calitatii activelor.

Perspectiva stabila sugereaza ca ritmul de degradare a performantelor financiare a franat, dar orice imbunatatire va fi cel mai probabil limitata din cauza conditiilor inca dificile de pe piata italiana.

Moody's a retrogradat la "A1", cu perspectiva stabila, ratingul depozitelor pe termen lung ale Banca Infrastrutture Innovazione e Sviluppo, subsidiara italiana a Intesa care se ocupa de credite catre sectorul public.

Ratingul "Aa3" beneficiaza de "o sustinere de doua trepte" din partea asteptarilor Moody's la "sprijin sistemic" din partea guvernului italian intr-o situatie de dificultate.

Citeste si:

Intesa Sanpaolo a inregistrat anul trecut un profit net de 2,7 miliarde euro, cu 3,6% mai mic decat cel din 2009, din cauza reducerii venitului net din dobanzi cu 7% si scaderii incasarilor diviziei de trading cu 59%. Costurile operationale au scazut usor, iar provizioanele s-au redus cu 16%.

Banca are ca obiectiv cresterea profitului anual la 4,2 miliarde euro in 2013, cu 55% peste nivelul de anul trecut. Moody's apreciaza ca profitabilitatea poate fi imbunatatita, din moment ce dobanzile de pe piata au sanse mari sa creasca in perioada analizata, sprijinind veniturile bancii.

Totusi, agentia de rating considera ca atingerea ratelor semnificativ mai ridicate de profitabilitate tintite de banca ar putea fi un obiectiv prea dificil, tinand cont de cresterea inca modesta si de perspectivele incerte ale economiei italiene.

Intesa Sanpaolo a avut anul trecut pierderi de noua milioane de euro in Romania, dupa ce a incheiat anul anterior pe zero. Veniturile operationale ale subsidiarei romanesti a urcat cu 3,2% anul trecut, la 48 milioane de euro. Activele bancii in Romania au urcat de la 700 de milioane de euro in decembrie 2009 la un miliard de euro la finele anului trecut.