Statele Uniunii Europene si-au dat acordul de principiu pentru interzicerea speculatiilor cu datorii suverane, a anuntat Ungaria, care detine presedintia prin rotatie a UE, transmite Reuters, conform Mediafax.

Propunerea se refera la vanzarea in lipsa a unor titluri de catre un investitor inainte ca acesta sa le imprumute sau sa se asigure ca sunt disponibile pentru imprumut sau cumparare, in speranta ca le va rascumpara la un pret mai mic.

Acordul convenit in aceasta saptamana prevede ca interdictia asupra tranzactiilor pe termen scurt cu datorii guvernamentale in lipsa, fara prevalidare (naked short-selling) sa poata fi ridicata numai temporar si in conditii stricte, care vor fi stabilite ulterior.

"Presedintia a facut aceasta propunere, care pare sa fie satisfacatoare pentru statele care sunt ingrijorate in privinta lichiditatilor", a declarat Marton Hajdu, purtator de cuvant al presedintiei ungare a UE.

Reprezentantii statelor membre vor analiza solutia de compromis saptamana viitoare, inaintea unei reuniuni a ministrilor comunitari de Finante programata pe 17 mai.

Fondurile de hedging si alti investitori au fost acuzati ca au speculat pentru scaderea preturilor obligatiunilor statelor, ceea ce a amplificat anul trecut problemele financiare ale Greciei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Milioane de euro din fondurile UE pentru fermieri merg catre oligarhi