Dupa declinul abrupt de joi, care a tras puternic in jos toate marfurile pe pietele internationale, bancile Morgan Stanley si JPMorgan au anticipat cresteri ale cotatiei barilului determuinate de oferta relativ redusa. Unii participanti la piata au primit preturile reduse drept o buna oportunitate de cumparare.

Pretul petrolului Brent cu livrare in luna aprilie a crescut pana in jurul orei 11:40 cu 3,07 dolari, la 112,2 dolari pe baril, iar referinta pe piata americana a avansat cu 2,57 dolari, la 99,75 dolari pe baril.

Dolarul si-a inversat de asemenea directia, moneda europeana urcand cu 0,5% pe pietele asiatice fata de valuta SUA dupa un declin accentuat saptamana trecuta.

Moneda americana a scazut luni dimineata cu 0,5% in raport cu un cos de valute de referinta.

Citeste si:

Totusi, incertitudinea legata de modul in care zona euro va aborda crizele datoriilor de stat din mai multe tari ar putea readuce euro pe un trend descendent.

Potrivit estimarilor tehnice, pretul petrolului Brent va reveni la minimul de vineri, de 105,15 dolari pe baril, in timp ce referinta pietei SUA va cobori la 94,63 dolari pe baril.

Tensiunile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord si scaderea ofertei de petrol vor continua sa sprijine preturile, potrivit analistilor.

JPMorgan si-a ridicat cu 10 dolari prognoza privind pretul mediu al petrolului Brent in acest an la 120 de dolari pe baril, iar Goldman Sachs, care a anticipat in aprilie o corectie severa a preturilor, a anuntat vineri ca petrolul ar putea depasi maximele actuale pana in 2012, din cauza reducerii continue a ofertei.