O noua reducere a dobanzilor platite de Grecia pentru banii luati de la zona euro in cadrul acordului de finantare externa incheiat anul trecut ar fi justificata daca guvernul elen va adopta noi reforme pentru reducerea riscului financiar, potrivit unui parlamentar german din sfera puterii, citat de Mediafax.
Unii membri ai coalitiei care sprijina guvernul Angelei Merkel au sugerat ca Grecia ar trebui sa paraseasca zona euro sau sa-si restructureze datoriile, insa executivul pare ca sprijina relaxarea conditiilor imprumutului, in schimbul unor noi masuri de reforma, transmite Reuters.

Michael Meister, viceopresedintele blocului parlamentar care sprijina guvernul Merkel in legislativul german, a declarat la un post de radio ca se opune sugestiei ca Grecia ar trebui sa-si restructureze datoriile sau sa iasa din zona euro. Potrivit informatiilor publicate vineri de revista germana Der Spiegel, guvernul de la Atena ar fi ridicat problema iesirii din zona euro in discutiile cu Comisia Europeana. Oficialitatile elene au negat sambata aceasta ipoteza.

Unii membri eurosceptici ai coalitiei conservatoare din Germania, care sustine guvernul Merkel, dar si un important economist german, Hans-Werner Sinn, presedintele Insittutului Ifo, au declarat in weekend ca Grecia ar trebui sa fie incurajata sa paraseasca zona euro.

Daca Grecia isi va putea reduce riscul datoriei de stat, "atunci partenerii sai din zona euro ar putea discuta despre o noua reducere a dobanzilor si despre programul de rambursare", a declarat Meister, subliniind ca Atena trebuie sa faca primul pas in acest scenariu.

Potrivit ziarului german Die Welt, Grecia vrea reducerea dobanzilor imprumuturilor de la UE si FMI, dar si relaxarea masurilor fiscale impuse in acordul cu institutiile financiare internationale, deoarece s-au dovedit o povara prea grea pentru economie.

Curentul euroscepticilor are tot mai mult succes in Germania, unde o buna parte din populatie se considera platirorii imprumuturilor de urgenta catre Grecia, Irlanda si Portugalia, insa suporterii unor solutii mai agresive la problemele zonei euro par sa fie minoritari in guvern.

Ministrul Economiei, Rainer Bruederle, a declarat duminica pentru Reuters ca se opune plecarii Greciei din zona euro si considera ca tara are nevoie de mai mult timp pentru a-si derula reformele.

Ziarul german Handelsblatt scrie ca zona euro trebuie sa opteze intre "un sfarsit oribil sau oroare nesfarsita" in privinta abordarii problemelor Greciei, facand referire la alegerea intre restructurarea datoriilor tarii sau aprobarea unor noi ajutoare de la UE.

"Restructurarea directa a datoriilor ar elibera tara, dar aduce riscuri pentru stabilitatea zonei euro. Noi credite euro pentru Grecia sau cumpararea de obligatiuni guvernamentale ar putea insemna mentinerea statului pe perfuzia zonei euro pe o perioada nedefinita", scrie cotidianul de afaceri.
Ziarul noteaza ca o a treia optiune, iesirea Greciei din zona euro, ar conduce tara la faliment si ar afecta sever moneda euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri