"Exista un obiectiv comun al tuturor bancilor centrale, de ancorare solida a asteptarilor inflationiste", a spus Trichet dupa ce a prezidat o reuniune referitoare la economia mondiala, transmite Mediafax.

El a aratat ca redresarea economiei globale a fost confirmata si exista potentialul supraincalzirii economiilor emergente.

Reprezentantii bancilor centrale sunt tot mai ingrijorati din cauza inflatiei, in conditiile in care economia mondiala devine mai solida, iar preturile alimentelor si petrolului sunt in crestere.

BCE a majorat in aprilie dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, pentru prima oara in ultimii trei ani.

Bancile centrale din Filipine, Malaezia si India au scumpit costul creditelor, saptamana trecuta.

Pretul petrolului a urcat cu 10% in acest an, din cauza tulburarilor politice si sociale din Orientul Mijlociu si nordul Africii.

Citeste si:

"Colegul nostru din Arabia Saudita a spus ca tara sa este pregatita sa aprovizioneze corespunzator piata cu titei", a spus Trichet.

Preturile alimentelor reprezinta "o problema de mare importanta, intrucat au un impact direct asupra inflatiei, in intreaga lume", a aratat Trichet.

Fondul Monetar International a estimat in aprilie ca inflatia din economiile avansate va fi in medie de 2,2% in acest an si de 1,7% in 2012.
In economiile emergente si in dezvoltare, inflatia va fi de 6,9% in acest an si 5,3% in cel viitor, potrivit Fondului.

Trichet s-a intalnit la Basel cu omologii sai din cele mai mari banci centrale din lume, intre care vicepresedintele Rezervei Federale americane, Janet Yellen, seful Bancii Japoniei, Masaaki Shirakawa, si cel al Bundesbank (din Germania), Jens Weidmann. Intalnirea are loc o data la doua luni, sub auspiciile Bancii pentru Reglemente Internationale.