Al treilea mare producator de autoturisme din lume, Ford Motor, se confrunta cu o inrautatire a problemelor financiare si anunta ca va renunta la 30.000 de salariati in urmatorii trei ani, ceea ce va reprezenta o reducere cu aproximativ 20% a fortei de munca din America de Nord, informeaza BBCNews.

Ca urmare a unui proces de restructurare, directorul executiv William Clay Ford Jr. va anunta astazi aceasta reducere record de personal, acest plan de restructurare numindu-se generic "Way Forward".

Producatorul de autoturisme american se confrunta in ultimul timp cu o puternica concurenta din partea competitorilor asiatici, indeosebi din partea celor de la Toyota.

Ford a inregstrat pierderi mari in ultima perioada. Nivelul acestora a fost de aproximativ 1,7 miliarde de dolari in primele noua luni ale lui 2005, iar analistii estimeaza ca aceasta tendinta se va prelungi si in perioada urmatoare.

Citeste si:

Ford nu este singurul jucator de pe piata auto care practica aceasta strategie de reducere a costurilor. Astfel, la finele anului trecut, General Motors a anuntat ca va disponibiliza 30.000 de persoane in America de Nord si va inchide o serie de fabrici, in incercarea de a salva 2,5 miliarde de dolari anual.

O alta companie lovita de conditiile de pe piata uato este Delphi, cel mai important producator de componente auto din Statele Unite, care a inaintat in luna octombrie a anului trecut o cerere pentru punerea sub protectia legii falimentului.