Rajartnam, cel mai bogat etnic sri-lankez, "a ascultat fara nicio expresie citirea verdictului juratilor" intr-o sala de judecata din New York. Sentinta va fi stabilita pe 29 iulie, iar fondatorul Galleon Group ar putea petrece cel putin 15 ani dupa gratii.

Dosarul instrumentat de procurori se bazeaza pe dovezi ca Rajartnam a organizat si orchestrat o retea de surse cu functii inalte pentru a obtine secrete din interiorul companiilor, din 2003 pana in martie 2009, castigand astfel venituri ilicite de 63,8 milioane de dolari prin tranzactii bursiere efectuate in baza acestor informatii obtinute ilicit.

Verdictul favorabil dat de jurati este cu atat mai important pentru autoritatile americane tinand cont de interceptarile telefonice de o anvergura fara precedent intr-un astfel de caz, caracteristice mai degraba urmaririi crimei organizate sau traficului de droguri.

Succesul procurorilor in acest dosar ar putea marca un punct de cotitura in modul de abordare a infractiunilor financiare de catre autoritati.

Pe parcursul procesului, care a durat doua luni, discutiile dintre Rajaratnam, prietenii si asociatii sai au fost ascultate in sala de judecata pe 46 de inregistrari audio digitale care au constituit fundatia dosarului.

Din aceste inregistrari si din declaratiile martorilor, procurorii au demonstrat juratilor cum Rajartnam "lucra" cu telefonul mobil chiar si in concediu, facand aranjamente si platind, prin transferuri bancare, sursele care ii ofereau ponturi de calitate.

Printre surse se numara fosti directori executivi de la companii cu nume mari, precum Intel, McKinsey & Co sau Goldman Sachs.

Citeste si:

Dupa 12 zile de deliberari, juratii l-au condamnat pe Rajaratnam in unanimitate pentru cinci acuzatii de conspiratie si noua de frauda financiara. Pedeapsa minima pentru fondatorul Galleon ar fi de 15 ani si jumatate de inchisoare, iar cea maxima de 19 ani si jumatate, potrivit legislatiei federale, care nu incadreaza insa optiunile aflate la dispozitia judecatorului.

Principalul argument al apararii in apelul care urmeaza sa fie formulat este folosirea inregistrarilor telefonice secrete.

Rajaratnam a fost eliberat dupa pronuntarea verdictului pe un pachet de cautiune de 100 milioane de dolari, care include un dispozitiv electronic de monitorizare si arestul la domiciliu.

Galleon administra active de 7 miliarde de dolari la inceputul anului 2008, cea mai buna perioada din activitatea companiei. Fondul a fost lichidat dupa arestarea lui Rajaratnam, in 16 octombrie 2009, fara pierderi pentru investitori.

Dosarul Rajaratnam este cel mai controversat caz de insider trading din Statele Unite de la mijlocul anilor '80.

Acuzarea sustine ca Rajaratnam a efectuat tranzactii ilegale cu actiunile a cel putin 15 companii, majoritatea nume importante din sectorul tehnologiei, ca Advanced Micro Devices (AMD), ATI Technologies sau Google.