Raj Rajaratnam, fondatorul fondului de hedging Galleon, aflat in centrul celui mai mare dosar de insider trading din ultimii 30 de ani, a fost gasit vinovat pe toate cele 14 capete de acuzare forumlate de procurori, marcand o victorie importanta pentru autoritatile americane, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Rajartnam, cel mai bogat etnic sri-lankez, "a ascultat fara nicio expresie citirea verdictului juratilor" intr-o sala de judecata din New York. Sentinta va fi stabilita pe 29 iulie, iar fondatorul Galleon Group ar putea petrece cel putin 15 ani dupa gratii.

Dosarul instrumentat de procurori se bazeaza pe dovezi ca Rajartnam a organizat si orchestrat o retea de surse cu functii inalte pentru a obtine secrete din interiorul companiilor, din 2003 pana in martie 2009, castigand astfel venituri ilicite de 63,8 milioane de dolari prin tranzactii bursiere efectuate in baza acestor informatii obtinute ilicit.

Verdictul favorabil dat de jurati este cu atat mai important pentru autoritatile americane tinand cont de interceptarile telefonice de o anvergura fara precedent intr-un astfel de caz, caracteristice mai degraba urmaririi crimei organizate sau traficului de droguri.

Succesul procurorilor in acest dosar ar putea marca un punct de cotitura in modul de abordare a infractiunilor financiare de catre autoritati.

Pe parcursul procesului, care a durat doua luni, discutiile dintre Rajaratnam, prietenii si asociatii sai au fost ascultate in sala de judecata pe 46 de inregistrari audio digitale care au constituit fundatia dosarului.

Din aceste inregistrari si din declaratiile martorilor, procurorii au demonstrat juratilor cum Rajartnam "lucra" cu telefonul mobil chiar si in concediu, facand aranjamente si platind, prin transferuri bancare, sursele care ii ofereau ponturi de calitate.

Printre surse se numara fosti directori executivi de la companii cu nume mari, precum Intel, McKinsey & Co sau Goldman Sachs.

Dupa 12 zile de deliberari, juratii l-au condamnat pe Rajaratnam in unanimitate pentru cinci acuzatii de conspiratie si noua de frauda financiara. Pedeapsa minima pentru fondatorul Galleon ar fi de 15 ani si jumatate de inchisoare, iar cea maxima de 19 ani si jumatate, potrivit legislatiei federale, care nu incadreaza insa optiunile aflate la dispozitia judecatorului.

Principalul argument al apararii in apelul care urmeaza sa fie formulat este folosirea inregistrarilor telefonice secrete.

Rajaratnam a fost eliberat dupa pronuntarea verdictului pe un pachet de cautiune de 100 milioane de dolari, care include un dispozitiv electronic de monitorizare si arestul la domiciliu.

Galleon administra active de 7 miliarde de dolari la inceputul anului 2008, cea mai buna perioada din activitatea companiei. Fondul a fost lichidat dupa arestarea lui Rajaratnam, in 16 octombrie 2009, fara pierderi pentru investitori.

Dosarul Rajaratnam este cel mai controversat caz de insider trading din Statele Unite de la mijlocul anilor '80.

Acuzarea sustine ca Rajaratnam a efectuat tranzactii ilegale cu actiunile a cel putin 15 companii, majoritatea nume importante din sectorul tehnologiei, ca Advanced Micro Devices (AMD), ATI Technologies sau Google.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri