Achizitia ar ajuta Takeda sa-si intareasca prezenta in Europa si pe pietele emergente si ar fi a doua ca valoare din istoria corporatiilor japoneze, dupa preluarea companiei britanice Gallagher de catre producatorul de tigarete Japan Tobacco pentru 19 miliarde de dolari.

Nycomed ar reprezenta a doua tranzactie majora si pentru grupul nipon, dupa achizitia, in 2008, a companiei americane Millennium Pharmaceuticals, specializata in medicamente impotriva cancerului, contra sumei de noua miliarde de dolari.

Producatorii japonezi de medicamente, inclusiv Daiichi Sankyo si Astellas Pharma, au vizat activ achizitii in ultima perioada pentru a face fata unui declin cauzat de pierderea patentelor pentru medicamente importante.

Preluarea Nycomed de catre Takeda este in faza finala, a afirmat o sursa, insa ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a fi incheiata.
Takeda dispune de lichiditati si active lichide in valoare de 874 miliarde de yeni (10,8 miliarde de dolari).

Citeste si:

Nycomed a avut venituri de 3,2 miliarde de euro anul trecut si un profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 775 milioane de euro.

Producatorul elvetian de medicamente este controlat de patru fonduri private de investitii, respectiv Nordic Capital (41%), DLJ Merchant Banking Credit Suisse (25,6%), Coller International Partners (9,7%) si Avista (8,9%).

Nycomed este prezent pe majoritatea pietelor europene, inclusiv Romania. In primele sase luni ale anului trecut, Nycomed a avut o cifra de afaceri de 6,8 milioane de euro in Romania, cu 30% mai mare decat in aceeasi periaoda a anului anterior.