Fondul Monetar International (FMI) este pregatit sa asigure Greciei un ajutor financiar suplimentar daca statul elen cere acest lucru, a declarat directorul departamentului european al Fondului, Antonio Borges, citat de Reuters.
Intrebat daca ar putea exista un nou pachet financiar pentru a ajuta Grecia sa duca la capat programul de recuperare fiscala anuntat, Borges a afirmat ca Fondul este deschis acestei posibilitati.

"Grecia trebuie sa adopte initiativa, insa pana acum nu ne-a abordat. FMI este pregatit sa ofere sprijin suplimentar, aceasta fiind politica institutiei", a afirmat el, potrivit Mediafax.

Programul de ajutor financiar conditionat de masuri de austeritate a fost, probabil, cel mai bun lucru care se putea intampla Greciei, chiar daca persista indoiala ca obiectivele ar fi prea ambitioase, a adaugat Borges.

FMI va decide in iunie daca guvernul de la Atena va primi o transa de 12 miliarde de euro, parte a pachetului de ajutor financiar in valoare de 110 miliarde de euro primit de Atena anul trecut, la care participa si Uniunea Europeana.

Deficiente in eforturile de a iesi din criza


Inspectorii Comisiei Europene si ai FMI aflati in Grecia pentru evaluarea aplicarii reformelor economice au identificat deficiente in eforturile autoritatilor elene de a scoate tara din criza profunda a datoriilor, potrivit unui oficial guvernamental elen, transmite Reuters.

Reprezentantii UE si ai FMI analizeaza in aceasta saptamana daca Grecia ar trebui sa primeasca a cincea transa din programul de sustinere de 110 miliarde de euro convenit anul trecut si daca povara datoriilor este sustenabila.

"Se formeaza opinia ca exista dificultati. Sunt ingrijorati ca exista un risc mare ca tintele referitoare la venituri sa nu fie atinse si insista pentru reduceri mai ample de cheltuieli", a declarat oficialul elen.

Miza discutiilor este o transa de imprumut de 12 miliarde de euro care ar trebui furnizata in iunie, esentiala pentru acoperirea unui necesar imediat de finantare, de 13,7 miliarde de euro. In lipsa acestui sprijin, Grecia poate intra efectiv in incapacitate de plata.

Somaj record

Somajul din Grecia a atins un nou record in februarie, de 15,9%, in crestere de la 15,1% in ianuarie si 12,1% in februarie anul trecut, intrucat masurile de austeritate necesare reducerii deficitului bugetar au agravat recesiunea si au condus la desfiintarea de locuri de munca.

In randul tinerilor de pana la 24 de ani, somajul a ajuns la 40,4%, potrivit datelor biroului de statistica de la Atena.

Economia Greciei, cu un PIB anual de de 230 de miliarde de euro, se confrunta cu cea mai puternica recesiune din ultimele patru decenii.

Problemele economice ameninta sa impinga somajul din Grecia aproape de cel din Spania, stat cu cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, de 21,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri