Anuntul a cauzat o scadere de 11% a actiunilor NYSE Euronext in perioada de pretranzactionare, care precede deschiderea bursei din SUA.

Nasdaq si ICE au inaintat prima oferta de preluare a NYSE Euronext, companie care opereaza si bursa de la New York, la 1 aprilie, incercand sa impiedice o fuziune a acesteia cu rivalii de la Deutsche Boerse, tranzactie estimata la 10,2 miliarde de dolari la momentul anuntului, in februarie.

Fuziunea NYSE-Deutsche Boerse trebuie sa obtina, de asemenea, acordul autoritatilor antitrust din Europa si SUA.

Nasdaq si ICE au anuntat la inceputul lunii mai ca vor transmite o oferta direct actionarilor NYSE, dupa ce conducerea companiei a respins o oferta nesolicitata de 11,1 miliarde de dolari, preferand intelegerea cu Deutsche Boerse.

Nasdaq viza preluarea operatiunilor bursiere ale NYSE, iar ICE activitatile din domeniul derivatelor.

Citeste si:

O astfel de tranzactie ar fi oferit Nasdaq si NYSE un control aproape total asupra listarilor in SUA, noteaza Reuters, situatie care, au avertizat analistii, nu va fi aprobata de autoritatile americane.

NYSE Euronext a fost infiintata in 2007, dupa ce NYSE a preluat a doua mare platoforma bursiera din Europa. In prezent, compania opereaza burse la Amsterdam, Lisabona, Paris si Bruxelles, respectiv platforma Liffe, a doua piata pentru derivate din Europa.

In plus, compania detine trei burse din SUA, NYSE Arca, NYSE Amex si New York Stock Exchange, dar si alte platforme de tranzactionare.

Nasdaq OMX opereaza piata electronica NASDAQ de la New York si al mai multe burse din SUA si nordul Europei, in timp ce ICE detine o importanta platforma online de tranzactionare a contractelor futures cu marfuri, energie si instrumente financiare derivate in Statele Unite.