Incercarea BP de a obtine o pozitie solida in exploatarea zacamintelor petrolifere offshore ale Rusiei din zona Arctica printr-un acord cu compania de stat Rosneft a esuat, dupa ce grupul britanic nu a reusit sa se inteleaga cu partenerii din joint venture-ul TNK-BP, transmite Mediafax.

Directorul general al BP, Bob Dudley, a anuntat cu mult optimism in luna ianuarie acordul cu Rosneft, incercand sa demonstreze ca grupul britanic isi poate inca asigura cresterea, chiar si dupa deversarea catastrofala de anul tercut din Golful Mexic, care a condamnat compania la despagubiri si cheltuieli uriase.

Dudley a declarat marti ca BP nu a reusit sa ajunga la o intelegere cu partenerii din TNK-BP privind tranzactia cu Rosneft.

Partenerii BP in TNK-BP, patru oligarhi rusi reprezentanti de consortiul Alfa-Access-Renova (AAR), au contestat acordul cu Rosneft si au incercat sa-l blocheze in justitie.

BP si Rosneft au facut o ultima incercare de a forta o intelegere printr-o oferta de preluare a paticipatiei AAR la TNK-BP.

Companiile nu au ajuns insa la un acord cu partenerii din TNK-BP, iar Rosneft a decis sa se retraga din alianta cu BP si sa caute alti parteneri pentru a explora blocurile offshore din zona Arctica, au declarat surse apropiate societatii de stat.

Rosneft negociaza cu Exxon, Shell, Chevron si mai multe companii chineze pentru a explora zacamintele respective, a adaugat sursa citata. BP a avut termen pana luni, la ora 23 GMT, sa finalizeze un schimb de actiuni de 16 miliarde de dolari cu Rosneft pentru a castiga accesul la licente de exploatare pentru zacaminte care ar putea contine peste 40 miliarde de barili de petrol.

Sursa citata a declarat ca BP si Rosneft au oferit un total de 32 miliarde de dolari, suma care include actiuni BP de 9 miliarde de dolari, pentru a cumpara participatia AAR la TNK-BP, a treia companie petroliera din Rusia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
OSRAM si Continental vor produce impreuna lumini pentru autovehicule