Inflatia ridicata complica si mai mult problemele Bancii Angliei, care incearca sa mentina dobanzile la niveluri cat mai scazute pentru a sprijini economia.

Preturile de consum au urcat in Marea Britanie cu 1% fata de luna martie, avans care a mai fost intalnit o singura data in istorie, potrivit institutului national de statistica.

Media estimarilor analistilor indica o inflatie anuala de 4,2% in aprilie, dupa scaderea surprinzatoare a indicatorului la 4% in martie.

Ingrijoratoare este in special cresterea inflatiei "de baza", care elimina efectul preturilor volatile, precum alimentele si carburantii. Acest indicator a crescut la 3,7%, cea mai mare rata anuala inregistrata vreodata.

Citeste si:

Lira sterlina s-a apreciat, cifrele alimentand speculatiile ca banca centrala va creste dobanzile de la minimul record de 0,5% inainte de sfarsitul anului.

Inflatia se plaseaza din decembrie 2009 peste tinta Bancii Angliei, de 2%, iar institutia a avertizat saptamana trecuta ca indicatorul ar putea urca la 5% in acest an.