Reprezentantii statelor europene considera ca programul de 110 miliarde de euro, prin care Grecia a fost salvata anul trecut de la prabusire financiara, nu a reusit sa stabilizeze guvernul de la Atena.

Europa ar analiza o "reprogramare" a maturitatilor obligatiunilor elene, parte a unui pachet de masuri ce ar include vanzarea rapida a unor active ale statului si reduceri mai drastice de cheltuieli, a afirmat premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker.

"Daca toate aceste conditii sunt indeplinite, putem discuta posibilitatea unei extinderi a perioadei de rambursare. Nu este imperativa. Trebuie adoptate foarte multe masuri si abia dupa ar putea avea loc o extindere", a spus Juncker, la finalul unei reuniuni a ministrilor de Finante din zona euro, incheiata marti seara.

Citeste si:

Introducerea acestei perspective marcheaza o schimbare in abordarea crizei de catre Europa, existand posibilitatea ca guvernele sa transfere o parte a costurilor catre investitorii care detin obligatiuni, in loc de a folosi numai fonduri bugetare pentru a combate criza datoriilor.

Discutiile ministrilor de finante au fost umbrite de lipsa directorului general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York din cauza unor acuzatii de agresiune sexuala.

Anterior, guvernele europene au respins ideea unei reevaluari negative a obligatiunilor detinute de investitori privati inainte de intrarea in functiune, la mijlocul lui 2013, a unui fond de salvare european. Aceasta varianta ar reprezenta ultima optiune pentru statele considerate insolvente.