Ministrii de Finante europeni au discutat pentru prima data ideea unor negocieri cu investitorii in obligatiuni ale statului elen pentru extinderea perioadei de rambursare a datoriilor de catre Grecia, potrivit Mediafax.
Reprezentantii statelor europene considera ca programul de 110 miliarde de euro, prin care Grecia a fost salvata anul trecut de la prabusire financiara, nu a reusit sa stabilizeze guvernul de la Atena.

Europa ar analiza o "reprogramare" a maturitatilor obligatiunilor elene, parte a unui pachet de masuri ce ar include vanzarea rapida a unor active ale statului si reduceri mai drastice de cheltuieli, a afirmat premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker.

"Daca toate aceste conditii sunt indeplinite, putem discuta posibilitatea unei extinderi a perioadei de rambursare. Nu este imperativa. Trebuie adoptate foarte multe masuri si abia dupa ar putea avea loc o extindere", a spus Juncker, la finalul unei reuniuni a ministrilor de Finante din zona euro, incheiata marti seara.

Introducerea acestei perspective marcheaza o schimbare in abordarea crizei de catre Europa, existand posibilitatea ca guvernele sa transfere o parte a costurilor catre investitorii care detin obligatiuni, in loc de a folosi numai fonduri bugetare pentru a combate criza datoriilor.

Discutiile ministrilor de finante au fost umbrite de lipsa directorului general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, arestat la New York din cauza unor acuzatii de agresiune sexuala.

Anterior, guvernele europene au respins ideea unei reevaluari negative a obligatiunilor detinute de investitori privati inainte de intrarea in functiune, la mijlocul lui 2013, a unui fond de salvare european. Aceasta varianta ar reprezenta ultima optiune pentru statele considerate insolvente.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri