Bursa nipona si-a marit de ieri capacitatea de tranzactionare la 5 milioane de operatiuni zilnice, de la 4,5 milioane de operatiuni, informeaza New York Times. Aceasta decizie a venit ca urmare a evenimentelor de miercurea trecuta, cand bursa de la Tokyo a fost nevoita sa-si inchida sedinta mai devreme, intrucat numarul mare al tranzactiilor a pus in pericol capacitatea maxima a sistemului de computere, de 4,5 milioane de operatiuni zilnice. Inchiderea de urgenta a bursei a fost determinata de faptul ca autoritatile japoneze au efectuat inspectii, luni seara, la sediul companiei de internet Livedoor, in urma suspiciunii privind raspandirea unor informatii false in randul investitorilor de catre aceasta firma, informeaza BBC.

La o zi dupa inchiderea bursei, presedintele acesteia a declarat ca Tokyo Stock Exchange intentioneaza sa-si creasca pana la sfarsitul acestui an capacitatea de tranzactionare cu pana la 80%, informeaza Reuters, aceasta majorare fiind o prima etapa din acest plan. Astfel, sistemul de tranzactionare ar putea ajunge pana la 7-8 milioane de operatiuni zilnice pana la finele anului in curs, a afirmat Toru Onoda, purtatorul de cuvant al bursei din Tokyo.

Problemele tehnice ale bursei nipone au avut influenta asupra tranzactiilor din ziua respectiva. Informatiile legate de posibilitatea inchiderii in avans a bursei au intensificat vanzarile, determinand deprecierea indicelui Nikkei cu peste 4%, la 15.059,52 puncte, acesta revenind ulterior pentru a incheia ziua in scadere cu 2,94%, la 15.341,18 puncte. Vanzarile consemnate in ultimele trei zile pe piata japoneza de capital au provocat investitorilor pierderi de 300 de miliarde dolari, suma aproximativ echivalenta cu PIB-ul Suediei.

Pe de alta parte, unii analisti considera ca deprecierea actiunilor cauzata de aceste probleme ar putea reprezenta o oportunitate importanta de investitie pe piata nipona, potrivit cotidanului La Tribune. Hisanori Gondo, responsabil cu gestionare actiunilor ING la Tokyo, a precizat ca scandalul Livedoor nu reprezinta o problema sistematica si ca nu va avea impact pe termen lung, acum fiind un moment extrem de prielnic pentru investitori de a achizitiona titluri sub valoarea lor de piata.

Bursa nipona, cea de-a doua bursa din lume dupa cea de la New-York, si-a marit sistemul de listare de trei ori in ultimii ani, insa, in ciuda acestui fapt, capacitatea de tranzactionare a fost in continuare depasita. Piata japoneza de capital a fost puternic afectata in ultimele luni de o serie de probleme tehnice, la sfarsitul anului trecut tranzactiile fiind suspendate o zi intreaga.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri