Companiile verificate, KPMG, Ernst&Young, Deloitte si PricewaterhouseCoopers, verifica datele financiare ale celor mai mari companii la nivel mondial.

Biroul pentru practici corecte (Office for Fair Trading-OFT) considera ca aceste firmede audit, supranumite "Big Four", impiedica accesul la clienti al firmelor concurente, in timp ce companiile au dificultati in schimbarea auditorilor.

In unele cazuri, bancile acorda credite companiilor doar daca au fost verificate de unul dintre membrii "Big Four".

Ancheta lansata de OFT se adauga criticilor aduse de unii oficiali firmelor de audit, potrivit carora au declarat unele banci "sanatoase", chiar inainte ca aceastea sa aiba nevoie sa fie salvate de la faliment.

Autoritatile sunt ingrijorate pe de alta parte ca pietele ar putea fi destabilizate daca una dintre cele patru cfirmeva da faliment, asa cum s-a intamplat in 2002 cu firma Arthur Andersen. In urma acelui faliment, numarul marilor firme de audit a scazut de la cinci la patru.

Comisia Europeana urmeaza sa publice in acest an un proiect de lege pentru cresterea concurentei in sectorul de profil.

Citeste si:

Criticii sustin ca eforturile de deschidere a acestui sector au dat gres in trecut, fiind necesare masuri la nivel mondial.

In 2010, cele patru firme de profil au auditat 99 dintre companiile membre ale indicelui londonez FTSE 100. Companiile respective si-au schimbat firma de audit o data la 48 de ani, potrivit unui raport parlamentar britanic publicat in martie, care a cerut investigarea sectorului.

OFT a anuntat ca vor avea loc intalniri cu reprezentantii firmelor de audit in mai sau iunie, pentru a stabili daca sunt posibile reforme, inainte de a decide daca problema trebuie transferata Comisiei pentru Concurenta.

Londra si New York sunt cele mai importante centre de audit din lume, iar schimbarile nu vor fi eficiente daca nu vor fi transatlantice.
KPMG considera ca masurile trebuie sa aiba loc la nivelul pietei si nu al reglementarilor, in timp ce Ernst&Young sustine, printre alte masuri, crearea unei piete unice a serviciilor de audit in Europa.

PwC va lua parte in mod activ la intalnirile care vor avea loc cu autoritatile, in timp ce Deloitte va sustine masurile de imbunatatire a concurentei.