Autoritatile britanice din domeniul concurentei vor investiga cele mai mari patru companii de audit din lume, dupa ce au descoperit dovezi privind practici antitrust ale acestora, relateaza agentia Reuters, preluata de Mediafax.
Companiile verificate, KPMG, Ernst&Young, Deloitte si PricewaterhouseCoopers, verifica datele financiare ale celor mai mari companii la nivel mondial.

Biroul pentru practici corecte (Office for Fair Trading-OFT) considera ca aceste firmede audit, supranumite "Big Four", impiedica accesul la clienti al firmelor concurente, in timp ce companiile au dificultati in schimbarea auditorilor.

In unele cazuri, bancile acorda credite companiilor doar daca au fost verificate de unul dintre membrii "Big Four".

Ancheta lansata de OFT se adauga criticilor aduse de unii oficiali firmelor de audit, potrivit carora au declarat unele banci "sanatoase", chiar inainte ca aceastea sa aiba nevoie sa fie salvate de la faliment.

Autoritatile sunt ingrijorate pe de alta parte ca pietele ar putea fi destabilizate daca una dintre cele patru cfirmeva da faliment, asa cum s-a intamplat in 2002 cu firma Arthur Andersen. In urma acelui faliment, numarul marilor firme de audit a scazut de la cinci la patru.

Comisia Europeana urmeaza sa publice in acest an un proiect de lege pentru cresterea concurentei in sectorul de profil.

Criticii sustin ca eforturile de deschidere a acestui sector au dat gres in trecut, fiind necesare masuri la nivel mondial.

In 2010, cele patru firme de profil au auditat 99 dintre companiile membre ale indicelui londonez FTSE 100. Companiile respective si-au schimbat firma de audit o data la 48 de ani, potrivit unui raport parlamentar britanic publicat in martie, care a cerut investigarea sectorului.

OFT a anuntat ca vor avea loc intalniri cu reprezentantii firmelor de audit in mai sau iunie, pentru a stabili daca sunt posibile reforme, inainte de a decide daca problema trebuie transferata Comisiei pentru Concurenta.

Londra si New York sunt cele mai importante centre de audit din lume, iar schimbarile nu vor fi eficiente daca nu vor fi transatlantice.
KPMG considera ca masurile trebuie sa aiba loc la nivelul pietei si nu al reglementarilor, in timp ce Ernst&Young sustine, printre alte masuri, crearea unei piete unice a serviciilor de audit in Europa.

PwC va lua parte in mod activ la intalnirile care vor avea loc cu autoritatile, in timp ce Deloitte va sustine masurile de imbunatatire a concurentei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri