Belka, fost ministru de finante si premier al Poloniei, a condus Departamentul European al FMI in perioada 2008-2010, avandu-l ca sef pe Strauss-Kahn.

Numele oficialului polonez a circulat miercuri prin presa locala si internationala ca un posibil "candidat de compromis" la sefia FMI.

"Sunt seful Bancii Nationale a Poloniei de numai un an si imi iau foarte in serios job-ul, pe care l-as putea numi o misiune. Nu sunt disponibil. Nu sunt un candidat si nu voi fi un candidat pentru postul de la FMI. Aparitia numelui meu, sau chiar a unui nume polonez, in parada de nume reprezinta doar speculatii", a declarat Belka, al carui mandat de guvernator mai dureaza inca cinci ani.

Presa poloneza sugereaza ca Leszek Balcerowicz, arhitectul reformelor de piata de tip "terapie de soc" prin care a trecut Polonia la inceputul anilor '90, s-ar putea numara de asemenea printre candidatii la sefia FMI.

Citeste si:

Strauss-Kahn se confrunta cu presiuni tot mai dure sa demisioneze din pozitia de director general al FMI. Oficialul se afla in arest la inchisoarea Rikers Island din New York si asteapta sa fie judecat, fiind acuzat de tentativa de viol.

Postul de director general al FMI a fost ocupat de un european inca de la infiintarea institutiei, in 1945, iar oficialitatile de pe continent au facut front comun pentru a impune pastrarea acestei traditii odata cu decaderea francezului Strauss-Kahn.

Guvernul polonez l-a propus in 2007 pe Belka la sefia FMI, insa acesta a pierdut cursa in favoarea lui Strauss-Kahn.