Urmatorul sef al Fondului Monetar International (FMI) ar trebuie sa provina din China, India sau alt stat cu economie in curs de dezvoltare, a declarat Mark Mobius, presedinte-executiv al Franklin Templeton Investments, administratorul Fondului Proprietatatea, informeaza Mediafax. pe de alta parte, statele din zona euro sustin ideea numirii unui director european al FMI.

"Ar trebui sa puna pe cineva din China, India sau alt stat din categoria economiilor emergente, care sa inspire aer proaspat in unele din aceste institutii internationale", a spus Mobius, citat de Reuters.

Comentariile sefului Franklin Templeton Investments survin in contextul intensificarii presiunilor pentru demisia directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, dupa ce acesta a fost arestat la New York, sub acuzatia de tentativa de viol.

Guvernatorul bancii centrale a Poloniei, Marek Belka, a dezmintit miercuri speculatiile ca s-ar numara printre candidatii pentru inlocuirea directorului general al FMI Dominique Strauss-Kahn, aflat in arest la New York.

Pe de alta parte, liderii europeni au strans randurile in jurul postului de director general al Fondului Monetar International (FMI), considerand ca investirea unui european la varful institutiei este esentiala in contextul crizei datoriilor de stat din zona euro.

Secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a declarat ca FMI trebuie sa numeasca in mod oficial un lider interimar, deoarece "este evident" ca Strauss-Kahn se afla intr-o situatie din care nu poate conduce institutia.

Ministrul Finantelor din Austria, Maria Fekter, a declarat marti la Bruxelles ca Strauss-Kahn risca sa aduca prejudicii de imagine FMI. Ministrul Finantelor din Spania, Elena Salgado, s-a distantat la randul sau de seful FMI, afirmand ca acesta trebuie sa se hotarasca daca vrea sa demisioneze, avand in vedere "natura extrem de grava" a acuzatiilor care i se aduc.

Oficialitatile europene s-au grabit in ultimele zile sa apere dominatia Europei asupra functiei de director general al FMI, noteaza Bloomberg.

Ministrii finantelor din Suedia, Spania si alte state membre UE au declarat ca este nevoie ca potentialul succesor al lui Strauss-Kahn sa fie european, in contextul rolului important jucat de FMI in solutionarea crizei datoriilor de stat din zona euro.

Oficialii sud-africani si sud-coreeni au cerut insa un candidat din partea pietelor emergente, in timp ce Brazilia a sugerat ca nu va insista in acest sens. Guvernul chinez a cerut "un proces corect si transparent" de desemnare a unui nou sef FMI.

Cel mai vehiculat nume pentru o candidatura europeana la sefia FMI este ministrul Finantelor din Franta, Christine Lagarde. Pe de alta parte, premierul britanic Gordon Brown le-ar fi transmis prietenilor sai ca se bucura de "sprijin global" pentru candidatura sa, potrivit Financial Times.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni ca sunt "motive serioase" ca functia de director general al FMI sa ramana in Europa, pozitie sustinuta marti si de ministrul belgian al Finantelor Didier Reynders si omologii sai Anders Borg, din Suedia, Jan Kees de Jager, din Olanda, si Elena Salgado - Spania.

Batalia pentru succesiunea la conducerea FMI s-a intetit, dupa ce China, Brazilia si Africa de Sud au pus sub semnul intrebarii monopolul europenilor asupra unui post cheie in economia mondiala.

Aceasta este pentru prima data cand China, al treilea mare actionar al FMI, se implica public in faza de inceput a dezbaterilor pentru selectia directorului general.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
SUA: Ivanka Trump, posibil candidat pentru presedintia Bancii Mondiale