FMI a anuntat ca directorul general al institutiei, Dominique Strauss-Kahn, a demisionat.

Strauss-Kahn a fost arestat la sfarsitul saptamanii trecute la New York, acuzat de tentativa de viol. El a respins toate acuzatiile si declara, intr-o scrisoare publicata joi de FMI, ca isi va sustine in continuare nevinovatia.

Directorul general adjunct al Fondului John Lipsky a preluat pozitia de director general interimar.

"Am luat act de situatie si suntem foarte atenti la desfasurarea evenimentelor", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului chinez de Externe, Jiang Yu, intr-o conferintad de presa, reiterand astfel pozitia Chinei fata de situatia de la FMI.

Citeste si:

Institutia a aratat ca va comunica in viitorul apropiat evolutia procesului de selectare a unui nou director general de catre Consiliul Executiv.

"Am considerat intotdeauna ca FMI trebuie sa continue sa-si reformeze structura si guvernanta si sa-si aleaga managementul senior in baza principiilor de corectitudine, transparenta si valoare. In principiu, consideram ca tarile emergente si in dezvoltare ar trebui sa fie reprezentate la cele mai inalte niveluri", a aratat Jiang Yu.

Postul de director general al FMI a fost intotdeauna ocupat de un european, inca de la infiintarea institutiei in 1945. Odata cu miscarile economice si financiare globale din ultimii ani, marile economii emergente, precum China si India, au devenit motoarele de crestere ale economiei mondiale. In consecinta, tarile emergente au inceput sa ceara inclinarea balantei puterii la varful institutiilor financiare internationale in raport cu importanta tot mai mare a acestor economii.

Pe de alta parte, declaratiile din ultimele zile ale liderilor europeni arata ca Europa incearca sa pastreze sefia FMI, principalul argument fiind ca institutia are un rol central in solutionarea crizei datoriilor de stat din zona euro.