"Sunt de parere ca ar trebui sa propunem un candidat european. Desigur, in prezent au loc discutii despre asta, nu voi da vreun nume, dar vom discuta chestiunea in interiorul Uniunii Europene. Este desigur de mare importanta sa gasim o solutie rapida", a aratat Merkel.

Cursa pentru sefia FMI se da intre Europa, care a ocupat in mod traditional postul, si marile economii emergente, care doresc sa-si consolideze influenta asupra politicilor economice mondiale dupa ce au devenit, in ultimii ani, motoarele de crestere ale economiei globale.

Mandatul lui Strauss-Kahn s-a incheiat cu 17 luni inainte de termen odata cu demisia acestuia, anuntata joi de institutie.

Potrivit Reuters, principalii potentiali succesori ai lui Strauss-Kahn din partea Europei ar putea fi ministrul francez al economiei si finantelor, Christine Lagarde, si guvernatorul Bundesbank, Axel Weber.

Citeste si:

De cealalta parte a baricadei, tarile emergente i-ar putea propune pe Kemal Dervis, fost ministru al economei in Turcia, creditat cu salvarea tarii de la marginea prapastiei in 2001 printr-un acord cu FMI, Agustin Carstens, actual guvernator al bancii centrale a Mexicului si fost director general adjunct al FMI in perioada 2003-2006, sau pe Arminio Fraga, considerat unul dintre cei mai de succes presedinti ai bancii centrale a Braziliei.

Un alt potential candidat ar fi canadianul Mark Carney, seful Bancii Canadei, al carui nume a circulat in ultimele zile in presa locala. Premierul canadian Stephen Harper a declarat ca Carney ar fi un sef "grozav" al FMI.

Alte nume vehiculate in presa internationala ca posibili inlocuitori ai lui Strauss-Kahn sunt presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, propus de guvernatorul bancii Olandei Nout Wellink, sud-africanul Trevor Manuel, seful Comisiei Nationale de Planificare, ministrul finantelor din Singapore, Tharman Shanmugaratnam si Montek Singh Ahluwalia, un important consilier pe probleme de economie al premierului indian.

La randul sau, ministrul turc al finantelor Mehmet Simsek a declarat ca nu vede niciun motiv pentru care nu ar putea indeplini rolul de director general al FMI.