Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a revizuit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 1,8%, de la 1,1% in ianuarie, apreciind ca masurile de austeritate vor tine deficitul bugetar sub control, dar economia va avansa modest.

La nivelul Europei de Sud-Est, institutia financiara anticipeaza o crestere economica de 2,2% in acest an, estimare mai ridicata fata de cea de 1,9% inaintata in luna ianuarie, scire Mediafax.

Tarile sud-est europene incluse in studiu sunt Romania, Bulgaria, Albania, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Muntenegru si Serbia.

In Europa Centrala si de Est, BERD estimeaza o crestere economica de 4,6% pentru 2011, datorata in principal Turciei (6%), Rusiei (4,6%) si Europei Centrale (3,5%). Banca avertizeaza insa ca riscurile pentru revenirea economica din regiune sunt reprezentate de criza din zona euro si cresterea puternica a preturilor marfurilor.

Cresterea va fi sustinuta in majoritatea statelor de imbunatatirea cererii interne, iar Rusia si Kazahstanul vor avea de castigat de pe urma preturilor mai ridicate la petrol si gaze.

"Cererea interna mai degraba decat exporturile propulseaza acum revenirea, in pofida unor exceptii notabile, precum Bulgaria, Croatia sau Ungaria. Consumul privat este un motor de crestere in unele dintre tarile cu performante economice solide, ca Turcia si Polonia", potrivit raportului Regional Economic Prospects publicat vineri de BERD.

Infiintata la sfarsitul Razboiului Rece pentru a ajuta statele foste comuniste sa faca tranzitia la economia de piata, BERD finanteaza proiecte in 29 de tari. Banca ar putea prezenta, la reuniunea anuala care are loc vineri si sambata la Astana, planuri de extindere a zonei de finantare catre Africa de Nord, unde o serie de revolte sociale au rasturnat regimurile autocrate din unele state, transmite Reuters.

Un alt risc pentru perspectivele economice ale Europei Centrale si de Est este o posibila limitare a lichiditatii de pe pietele emergente dupa inasprirea politicii monetare a Bancii Centrale Europene si eliminarea treptata a masurilor ultra-relaxate ale Federal Reserve. Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) estimeaza pentru acest an o crestere economica de 1,5% in Romania.

Pentru 2012, BERD anticipeaza ca Produsul Intern Brut al Romaniei va creste cu 3,8%, estimare apropiata de cele inaintate de FMI si CE.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romania da pentru cercetare de 14 ori mai putin fata de media UE