Propunerea are sprijin informal din partea mai multor tari si ar marca prima gazduire a reuniunilor anuale ale FMI si BM in Japonia din ultimii 48 de ani, a declarat vineri ministrul japonez al Finantelor, Yoshihiko Noda, noteaza Mediafax.

"Vrem sa gazduim aceasta reuniune pentru a demonstra ca Japonia si zonele afectate de dezastru se recupereaza. Va fi de asemenea o sansa de a prezenta Asia ca pe un motor de crestere in economia globala", a aratat el.

Aproape toate reuniunile ar urma sa fie organizate la Tokyo, insa este posibil ca unii delegati sa viziteze alte zone ale coastei de nord-est a Japoniei, care au fost lovite de catastrofa naturala din martie, a continuat oficialul.

Un cutremur cu magnitudinea de noua grade si un val tsunami inalt de peste zece metri au lovit pe 11 martie coasta de nord-est a Japoniei, lasand in urma peste 24.000 de morti si disparuti si declansand topirea partiala a reactoarelor unei centrale nucleare, cea mai grava criza de acest fel din ultimii 25 de ani.

Citeste si:

Guvernul de la Tokyo estimeaza ca pagubele materiale ar putea depasi 300 de miliarde de dolari, de departe cel mai costisitor dezastru natural din istoria lumii.

Parlamentul japonez a aprobat recent un buget de urgenta de 50 de miliarde de dolari pentru a degaja zonele afectate si pentru a furniza sinistratilor locuinte temporare. Noda a aratat ca guvernul ar putea propune un nou pachet de cheltuieli pentru a acoperi eventuale scapari ale bugetului de urgenta.