Banca va analiza modalitati de a directiona fonduri catre Egipt, unde regimul presedintelui Hosni Mubarak a fost rasturnat in februarie, si catre alte state din lumea araba, asa cum a sustinut tarile foste comuniste dupa caderea Cortinei de Fier in urma cu mai mult de 20 de ani, anunta Mediafax.

"Suntem martorii unor vremuri extraordinare, care impun masuri extraordinare", a declarat Vassili Lelakis, director executiv al BERD pentru Comunitatea Europeana, in cadrul reuniunii anuale a institutiei financiare, organizata la sfarsitul acestei saptamani in capitala kazaha Astana.

Insa unii dintre cei 63 de actionari ai BERD au indemnat la prudenta in privinta extinderii operatiunilor institutiei catre o noua regiune, inca afectata de tensiuni politice si violenta.

Unii critici ai initiativei au cerut BERD sa inghete aceste planuri deoarece nu este clar ce fel de guverne se vor ridica in regiune. Totodata, banca ar trebui sa demonstreze clar, mai intai, ca poate ajuta sa reduca saracia si inegalitatea intre sexe.

"Tinand cont de nivelul de dezvoltare a societatii civile din multe dintre tarile unde are loc extinderea, am putea sa ne cream multe probleme inca de la inceput", a declarat ministrul adjunct de Finante al Rusiei, Serghei Storchak.

Citeste si:

El a aratat ca Rusia sprijina ideea in principiu, dar ca extinderea ar trebui sa fie treptata si ar fi cel mai bine realizata prin crearea unui fond special.

Creata dupa incheierea Razboiului Rece pentru a sprijini tarile foste comuniste in procesul de tranzitie catre economia de piata, BERD imprumuta circa noua miliarde euro pe an pentru finantarea de proiecte, din Croatia pana la frontiera Kazahstanului cu China.

Consiliul Guvernatorilor BERD a cerut directorilor institutiei sa elaboreze pana la finele lunii iulie propuneri pentru extinderea regiunii operationale a bancii.

BERD ar putea aproba in aceasta vara o cerere de intrare in zona operationala din partea Egiptului, stat actionar al bancii. Comsiliul militar care conduce Egiptul de la rasturnarea regimului Mubarak se pregateste pentru alegeri democratice in luna septembrie.

Un alt stat nord-african care si-a exprimat interesul pentru a intra in zona de operatiuni de credit a BERD este Maroc.