Planul prevede, intre alte masuri, recapitalizarea bancii cu fonduri de stat de pana la 1,14 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat al CE, citat de Mediafax.

ATE Bank s-a angajat la randul ei sa isi reduca activele cu 25% in perioada de restructurare si sa isi imbunatateasca eficienta.

"Planul de restructurare a ATE Bank contine masurile necesare pentru eliminarea vulnerabilitatilor bancii si nu afecteaza concurenta. Demonstreaza ca banca isi poate imbunatati profitabilitatea prin concentrarea pe activitatile de baza, cresterea eficientei si adaptarea la practici de afaceri adecvate", a declarat Joaquin Almunia, vicepresedinte al Comisiei, insarcinat cu politica in domeniul concurentei.

CE a conchis ca planul de restructurare propus de partea elena in aprilie va permite revenirea ATE Bank la viabilitate financiara pe termen lung.

In plus, planul include suficiente masuri prin care proprietarii bancii vor contribui intr-o proportie adecvata la costul restructurarii, astfel incat concurenta sa nu fie afectata de implicarea statului.

Planul a fost analizat in contextul programului international de asistenta financiara acordat Greciei de FMI, Banca Centrala Europeana (BCE) si UE, in care autoritatile de la Atena si-au reafirmat angajamentul de a aplica planul de restructurare a ATE Bank.

Citeste si:

ATE Bank a primit capital de stat de 675 milioane de euro in 2009, in cadrul masurilor de sprijin destinate institutiilor financiare elene. Banca a beneficiat si de garantii de stat si de imprumuturi sub forma de obligatiuni.

In aprilie 2011, banca a anuntat o majorare de capital de 1,25 miliarde de euro, din care pana la 1,14 miliarde euro vor fi furnizate de statul elen, iar minim 115 milioane de euro de catre investitori.
ATE Bank este al cincilea mare grup bancar din Grecia, cu active de circa 30 de miliarde de euro la sfarsitul anului trecut si o cota de piata de aproximativ 6% in functie de active.

ATE Bank a avut anul trecut pierderi de 438 milioane de euro, comparativ cu un rezultat negativ de 452 milioane de euro in anul precedent.

Grupul controleaza 74,12% din actiunile ATE Bank Romania, un alt actionar important fiind International Finance Corporation, membra a grupului Bancii Mondiale, cu 15% din capitalul social al bancii.