Ratingul pentru imprumuturi pe termen lung a coborat de la "BBB-" la "BB", cu perspectiva in evolutie, potrivit unui comunicat Fitch, informeaza Mediafax.

Decizia reflecta masura similara adoptata in cazul Greciei, principala piata a grupului telecom, si mai putin inrautatirea recenta rezultatelor financiare.

Calificativul OTE ar putea fi modificat in scadere daca ar aparea semnele unei restructurari dezordonate a datoriei statului, cu impact asupra capacitatii companiilor de a-si respecta obligatiile fata de creditorii externi sau asupra veniturilor din servicii peste nivelul anticipat de Fitch, noteaza analistii agentiei.

Citeste si:

O imbunatatire a ratingului ar putea avea loc in cazul majorarii participatiei de 30% a grupului german Deutsche Telekom, care sa indice un nivel mai ridicat de eventual sprijin din partea celui mai mare actionar al OTE, sau in situatia revizuirii in crestere a calificativului suveran al Greciei.

Fitch a retrogradat vineri ratingul Greciei pentru datoriile pe termen lung cu trei trepte, de la "BB+" la "B+", in urma dificultatilor de aplicare a programului de reforme.

OTE controleaza in Romania 54% din capitalul Romtelecom, divizia locala de telefonie mobila Cosmote si reteaua de magazine Germanos, cu profil IT&C.