Fitch este cea de-a doua agentie de evaluare financiara care avertizeaza Belgia ca i-ar putea reduce ratingul de credit, apreciind ca absenta unui guvern stabil submineaza eforturile de reducere a deficitului bugetar intr-una dintre cele mai puternic indatorate tari din zona euro, transmite Reuters, citata de Mediafax.
Fitch a afirmat ratingul "AA+" al datoriilor de stat ale Belgiei, dar a modificat perspectiva la "negativa", de la "stabila". Decizia este similara cu cea luata inca din decembrie de Standard & Poor's (S&P).

"Perspectiva negativa reflecta temerile Fitch legate de ritmul reformei structurale in urmatorii ani si capacitatea de a accelera consolidarea fiscala fara o incheiere a crizei constitutionale", a declarat intr-un comunicat Douglas Renwick, director in cadrul Fitch.

Belgia a plasat luni fara probleme obligatiuni de 3,4 miliarde euro pe piata, iar Fitch noteaza ca statul are inca multe dintre caracteristicile unui membru puternic, "de baza" al zonei euro. Totusi, datoriile ridicate si absenta indelungata a unui guvern sunt motive de ingrijorare.

Datoria publica a Belgiei este de 96,6% din Produsul Intern Brut, pe locul al treilea in Europa dupa Grecia si Italia si aproximativ la egalitate cu Irlanda, care a fost nevoita in noiembrie sa incheie un acord de finantare externa cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Statul belgian functioneaza fara un guvern oficial de peste 11 luni, de la alegerile parlamentare din iunie 2010. Principalele partide politice rivale, vorbitoare de olandeza, respectiv franceza, nu se inteleg cu privire la impartirea puterii si viitoarele reforme structurale.

Pesimismul de pe pietele financiare cu privire la situatia din zona euro s-a accentuat la finele saptamanii trecute, dupa ce Fitch a redus ratingul Greciei cu trei trepte, in categoria cu grad ridicat de risc, S&P a modificat perspectiva ratingului Italiei de la stabila la negativa, iar politicienii aflati la putere in Spania au inregistrat pierderi importante in alegerile locale, alimentand temerile ca populatia nu va accepta masurile de austeritate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri